fbpx

SUKOB U BENKOVCU – Bajalica prozvao Kutiju za “muljažu”: Novac potrošen, a tvrtke nisu plaćene!

Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija je mimo odluke Gradskog vijeća utrošio 2,750 milijuna kuna za saniranje divljih odlagališta otpada. Osim toga godinama koristi službeni automobil da ide kući u Zadar iako je prijavljen u Lisičiću, a drugi automobil je kupio bez plaćanja PDV-a posredstvom tvrtke koja mu je radila na odvozu otpada – rekao je vijećnik SDSS-a Željko Bajalica na konferenciji za novinare koju je sazvao jer je, kako je rekao, želio ukazati na sustavno izigravanje propisa gradske vlasti u Benkovcu na štetu svih građana.

Gradsko vijeće je, objasnio je Bajalica, u travnju 2010. donijelo odluku o pokretanju postupka javne nabave za saniranje divljih odlagališta otpada u osam mjesta, odnosno zaselaka i s utvrđenom cijenom.

No, Fond za zaštitu okoliša nije se uključio u ovaj projekt jer su cijene bile prenapuhane, a zatim je bez znanja Gradskog vijeća umjesto za osam mjesta odluka promijenjena na čišćenje ilegalnih odlagališta otpada u svim mjestima, a nije napravljeno kako treba nigdje. Osim toga tvrtke koje su radile ovaj posao nisu plaćene, a novac je izgleda potrošen jer je tako prikazano u proračunu, rekao je Bajalica.

Anonimne prijave
Pokušali smo doznati o čemu se radi u ovim neuobičajenim optužbama. Gradonačelnik Kutija kaže da je Bajalica u više navrata na sjednicama Gradskog vijeća postavljao ovakva pitanja, te da su prošlog ljeta Državnom odvjetništvu dostavljene anonimne prijave s tim da se u jednoj kaže da će na koncu o svemu biti obaviještena javnost.

– Tu nema ništa spornog, Fond je dao dio sredstava kao što to već godinama radi, jer se radi o dugoročnom poslu. Što se tiče vozila, kupio sam ga kreditom koji otplaćujem 3500 kuna mjesečno, a službeno vozilo koristim u službene svrhe jer sam se rodio u Benkovcu, očeva mi je kuća u Lisičiću, a često moram i u Zadar i u Zagreb – kaže Kutija.

Njegov zamjenik Mirko Erstić pojašnjava da su na poslovima odvoza otpada iz mjesta s benkovačkog područja radile tvrtke TIM iz Nadina i Golemi iz Vrane te da se čeka nastavak posla.

– Bajalici sam nekoliko puta objasnio kako ide postupak dobivanja sredstava od Fonda za zaštitu okoliša, da uvijek mora biti dio proračunskih sredstava odnosno kako je sve to provedeno, no čini mi se da on to ne razumije – kaže Erstić.

Auto na lizing kao usluga
Što se tiče Bajaličine konstatacije o Kutijinoj kupnji auta, uistinu smo došli do podatka da je vlasnik TIM-a Tomislav Odžaković bio u više navrata uključen u nabavku vozila preko lizinga kao usluga za poslovne partnere. Svojedobno je na taj način Odžaković bio uključen u posao oko kupnje terena za “Lidl” posredstvom tvrtke “Euro ivi”, o čemu je svjedočio na sudu.

Srbi zakinuti u popisu stanovništva!?
Na novinarsko pitanje o budućem predstavljanju srpske manjine u Benkovcu nakon objavljenih rezultata popisa stanovništva, Željko Bajalica je naveo kako je Srba zapravo bilo više no što ih je priznato.

– Popisivači su neovlašteno samostalno procjenjivali koga priznati za stanovnika, a koga samo uvrstiti u rubriku popisani. Takvih je na području Zadarske županije bilo više od osam tisuća, uvjeren sam da su to bili velikom većinom Srbi. Da su oni priznati, u Benkovcu bi bilo više od 13,8 posto, a u županiji više od 4,8 posto Srba, pa sad više ne možemo birati zamjenika župana ni zamjenika gradonačelnika Benkovca. Mislim da je tu bilo muljanja, konstatirao je Bajalica.

Izvor: Slobodna Dalmacija