fbpx

Suprotno željama premijera, ove su državne tvrtke isplatile božićnicu

Iako je premijer Milanović u prosincu apelirao da se zaposleni u javnim poduzećima odreknu božićnica, pozivu na solidarnost nisu se odazvale sve tvrtke. Primjerice, u HEP-u je radnicima ipak isplaćen određeni iznos novca.

Naime, uprava HEP-a je odlučila da neće isplatiti božićnicu za 2012. godinu koja kolektivnim ugovorom iznosi 1.750 kuna, ali su posljednjeg dana 2012. godine ipak isplatili tzv. “naknadu za doprinos radnika u ostvarenju pozitivnog rezultata za 2012. godinu”, u iznosu od 700 kuna po zaposlenome, saznaje Novi list.

Nagrada je isplaćena svima osim menadžmentu tvrtke koji se simbolično odlučio odreći te naknade za pozitivno poslovanje. Zanimljivo će biti vidjeti koliko će iznositi prošlogodišnje pozitivno poslovanje HEP-a ako se zna da su u prvoj polovici 2012. imali minus od 315 milijuna kuna.

Zaposleni u brodogradilištima dobili božićnice, ali ne svi

Novi list saznaje i da je božićnica isplaćena u domaćim brodogradilištima – oko 8.000 škverana u Viktoru Lencu primilo je po 1.500 kuna, oko 1.800 radnika 3. maja dobilo je po 1.250 kuna, radnici Uljanika dobili su 1.060 kuna božićnice te dodatnih 600 kuna po djetetu, a oko 3.400 radnika Brodosplita dobilo je božićnice od 1.000 kuna.

“Zar su radnici ti koji bi se trebali sramiti da su dobili tisuću kuna, što im je i uskrsnica, i regres, i božićnica sve u jednom? Ja sam ponosan što je Brodosplit uspio iz svojih priljeva isplatiti taj novac zaposlenima. To nisu novci iz restrukturiranja ili od klasičnih potpora koje brodogradilišta ne dobivaju već četiri godine. Zašto se šuti o tome da su poljoprivreda i Hrvatska radiotelevizija, a ne brodogradnja, najveći korisnici državnih potpora”, komentirao je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić.

Jedino Brodotrogir nije isplatio božićnice, zbog čega tamošnji Sindikat metalaca već najavljuje tužbu za nepoštovanje odredbi kolektivnog ugovora. Tužbu priprema i oko petstotinjak trećemajaca koji rade u društvima supsidijarima – tvornici Motori i dizalice, TIBO-u, Ugostiteljstvu i STM-u, koji također nisu primili božićnice.

Izvor: Zadarski list