fbpx

Sveučilišnog profesora koji tvrdi da su homoseksualci bolesni suspendirali tek nakon dva mjeseca!

Nakon dva mjeseca zadarsko se Sveučilište, potaknuto negodovanjem studenata i šire javnosti, distanciralo od profesora Ivana Poljakovića, koji je prošle jeseni na više javnih skupova istupao s homofobnim izjavama, tvrdeći da je homoseksualnost – bolest, a ne opredjeljenje.

Na susretu mladih Zadarske nadbiskupije i na predavanju “Zdravstveni odgoj – pranje zuba ili pranje mozga” govoreći o homoseksualcima profesor je, među ostalim, prokomentirao: “Ako je jedini razlog ‘pa mi se volimo i država se u to ne smije petljati’, onda možemo isto tako voljeti i kozu ili ovcu.

Imate li vi sestru? Pa zašto se ne biste oženili? Evo nas četvero se volimo, zašto se ne bismo svi skupa oženili? Eto, to je rodna ideologija, totalna dekonstrukcija društva!”

Glasnogovornica Sveučilišta Elija Vrsaljko potvrdila je da je profesor trenutno suspendiran s nastave i da će se uskoro sastati stegovno povjerenstvo i donijeti daljnju odluku. Rektor Ante Uglešić nije želio komunicirati s novinarima. “Za sada rektor to smatra poslovnom tajnom”, rekla je Vrsaljko.

Rektorova tajna
Na upit kakva je to poslovna tajna rektora javnog sveučilišta kad je studentima objavljen dokument o suspenziji profesora koji već ionako duže vrijeme izaziva brojne polemike, Vrsaljko je ustrajala na tome da “rektor sada nema što komentirati”.

Narušavanje ugleda
Profesor Poljaković također nije htio ništa reći. Da je suspendiran, javnost je doznala preko zadarskog portala 057info u čiju je redakciju čitateljica poslala fotografiju Odluke o suspenziji, snimljene na Sveučilištu u Zadru.

“Obavještavamo studente da prof. Ivan Poljaković do daljnjega neće održati nastavu jer je suspendiran zbog teške povrede radne dužnosti i narušavanja ugleda Sveučilišta ta da ga se udaljava s radnog mjesta na osnovu rješenja potpisanog od Rektora 21. 12. 2012.”, piše u obavijesti Centra za strane jezike zadarskog Sveučilišta čiji je docent Poljaković i voditelj.

[stextbox id=”okvir” caption=”Studenti: Njegove izjave nemaju veze s civilizacijom ” image=”null”]

Predsjednik Studentskog zbora na zadarskom Sveučilištvu, Mate Vučić, ističe: “Podržavamo odluku rektora. Riječ je o tome da je profesor u svojim izjavama izjednačavao zoofiliju i homoseksualnost, što nikako nije u skladu s društvenim i civilizacijskim normama. Na te su nam se izjave požalili neki naši studenti, i oni heteroseksualne i oni homoseksualne orijentacije. Profesor Poljaković kao znanstvenik je marljiv i njegov stručni rad sigurno nije razlog za suspenziju. I nas su prozivali da nismo na vrijeme reagirali, no mi smo već drugi dan nakon jednog od spornih istupa poslali izjavu kojom osuđujemo homofobne izjave i pozivamo nadležne institucije da reagiraju, uključujući i studentsku pravobraniteljicu. Zašto je rektoru trebalo dva mjeseca da reagira, ne znam”.

[/stextbox]

Izvor: Jutarnji list