fbpx

Tajno izvješće: Pilule Diane-35 krive za četiri sumnjive smrti

Francuska agencija za lijekove u svojem je izvješću objavila kako je 125 žena imalo nepoželjne i vrlo opasne nuspojave povezane s Diane-35 ili srodnim lijekovima

Francuska se suočila s novim farmaceutskim skandalom nakon što su vlasti potvrdile kako su četiri sumnjive smrti povezane s lijekom za akne koji liječnici propisuju kao kontraceptiv, piše Guardian.

Francuska je od Europske agencije za lijekove zatražila da ispita kontraceptive treće i četvrte generacije kako bi ograničila njihovu uporabu. Istovremeno, francuska Agencija za lijekove u svojem je izvješću objavila kako je 125 žena imalo nepoželjne i vrlo opasne nuspojave povezane s lijekom Diane-35 ili srodnim lijekovima. Među nuspojavama najčešće su nastajanje krvnih ugrušaka i moždani udari.
Magazin Le Figaro, koji je objavio tajno izvješće Agencije, otkrio je kako se 37 žena od nuspojava nije potpuno oporavilo nakon što su prestale uzimati lijek njemačke kompanije Bayer. Direktor Agencije za lijekove, profesor Dominique Maraninci za srijedu u 11 sati najavio je konferenciju za novinare na kojoj bi trebao reći hoće li Diane 35 biti potpuno zabranjene. Diane su u Francuskoj odobrene još 1987. godine.
Francuska Vlada je za sada savjetovala liječnicima da ograniče davanje recepata kod nekih kontracepcijskih tableta.
Procjenjuje se da se svake godine u Francuskoj proda između četiri i pet milijuna kutija Diane-35. Prosjek godina žena koje ga koriste je 25.
– U Hrvatskoj za sada nije bilo pokazatelja da je šteta lijeka veća od koristi i za sad nema nikakvih naznaka za potrebom povlačenja istog lijeka s tržišta – kazala je za HTV Ivana Šišić iz hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Studentica preminula zbog pilula Yasmin
Sličan problem pojavio se i prije nekoliko godina s pilulama Yasmin. Prašina se podigla nakon smrti 24-godišnje studentice u Melbourneu 2008. godine. Kontracepcijske pilule Yasmin koristila je četiri mjeseca zbog problema s aknama. Ignorirala je simptome poput kratkog daha i kašlja. Srušila se u parku i preminula nakon nekoliko sati. Simptomi koje je imala u uputama se spominju kao rijetke, ali opasne.

Izvor: 24 sata