fbpx

Tehnološke novotarije: Stiže Blackberry 10 i Appleov televizor

Tehnološka godina na izmaku bila je krcata novim proizvodima i pokojim iznenađenjem, a 2013. će, po svemu sudeći, biti još zanimljivija. Stvari će se zagužvati već u prvom kvartalu 2013. Već krajem siječnja posrnuli kanadski RIM izbacit će Blackberry 10, za koji se nadaju da će tu nekada omiljenu platformu uskrisiti iz mrtvih.

Inovativna rješenja

Vjerujemo li prvim recenzijama i najavama, to bi se vrlo lako moglo dogoditi, jer bi novi Blackberry, osim vrhunskih specifikacija, trebao biti pun inovativnih rješenja, posebno kada je riječ o softveru koji pokriva kameru i tipkanje. Samsung bi u veljači trebao predstaviti novu generaciju svog überpametnog telefona – Galaxy S 4. Ako je suditi prema modelu S 3, i četvorka će imati sve ono najbolje što će se u tom trenutku moći natrpati u jedan telefon. Priča se o sljedećem: 5-inčni “Super LCD 3” zaslon rezolucije 1920 X 1080, što će dati abnormalnu gustoću od 445 ppi; 13-megapikselna kamera; moguće je i da će biti prvi osmerojezgreni telefon na tržištu, a vjerojatno će biti opremljen novim Androidom 5.0 Key Lime Pie.

Najzanimljiviji novi proizvod u drugom kvartalu – uz novi pametni telefon HTC-a, koji bi se vjerojatno trebao zvati ONE X II – bit će jedna videoigra – Grand Theft Auto V.

Aduti cijele godine

Jedan od najuspješnijih serijala u povijesti videoigara mogao bi vrlo lako srušiti rekorde prodaje, koje je prije nekoliko mjeseci srušio Call of Duty: Black Ops II. Dosad nismo spomenuli Apple, jer bi tvrtka iz Cupertina, ako će poštovati vlastiti ritam predstavljanja, trebala imati svoje adute tijekom cijele godine. Pa bi tako već krajem veljače trebali predstaviti novu generaciju svog mobilnog operativnog sustava – iOS 6, a pred Uskrs, vjerojatno, i iPad 5 (uz napomenu da je kod Applea uvijek skoro nemoguće pretpostaviti kako će se nešto zvati i što će to nešto zapravo biti).

Dolazak Mesije

Negdje tijekom godine vjerojatno će se pojaviti i unaprijeđena verzija iPada Mini, a na jesen i iPhone 5S. Naravno, tu će se negdje ugurati i stolna te prijenosna računala, kao i nove inačice iPoda, ali ako se glasine pokažu istinitima i nešto što ljubitelji Applea čekaju kao dolazak Mesije – Appleov televizor! Johnatan Ive navodno je dizajnirao iTV koji će objediniti sve prednosti Retina zaslona, iTunesa i iOS-a i prikazivati ih na 50-inčnom ekranu. Sljedeća tri mjeseca ne bi trebala donijeti posebne novitete, jer proizvođači obično čuvaju svoje adute za kraj godine.

Pred kraj godine Sony i Microsoft napokon bi trebali izbaciti nove generacije svojih već mrvicu zastarjelih igraćih konzola – Playstation, odnosno Xbox 360. Četvrti Playstation (koji bi se navodno trebao zvati Orbis) čeka se već dugo, a blogosferom je prostrujalo obilje glasina o tome kakve nas hardverske specifikacije čekaju. I dok je relativno sigurno da će imati između 8 i 16 GB RAM-a, Blu-Ray drive, najviše prijepora je oko centralnog procesora. Nagađa se da će i PS 4 i Xbox 720 imati grafičku jedinicu AMD Radeon HD 8000M, a za Microsoftovu konzolu je prilično sigurno da će raditi na pojednostavljenoj verziji Microsoft Windowsa 8.

Izvor: Jutarnji list