fbpx

TERORIZAM U HRVATSKOJ? Stanovnike Podsuseda šokirala noćna detonacija

Noćas oko 3,50 sati na pruzi kod željezničke postaje Podsused, odjeknula je eksplozija. Na terenu je stotinu policajaca, istražitelji prevrću svaki kamen u potrazi za tragovima, a promet je i dalje blokiran

15:00 Zbog eksplozije koja je rano jutros odjeknula na željezničkoj pruzi u Susedgradu dok je prolazio teretni vlak, promet tim djelom grada bit će otežan zbog očevida, izvijestila je policija koja poziva građane na strpljenje uz preporuku da izbjegavaju kretanje tom dionicom, posebice u popodnevnim satima.

13:55 – Je li ovo Belfast? Živimo li u Iraku ili u Hrvatskoj – pitali su nas na svakom koraku.

– Mislila sam da je kod nekoga eksplodirao plin. Bila je to strašna buka, silna eksplozija. Prozori su nam se tresli, ali nisu pukli, kao kod susjeda. Onda su u naselje počeli dolaziti policajci, vatrogasci, rotirke na svakom koraku – prepričava nam Dubravka čiju kuću eksplozija, srećom, nije oštetila. Sreća je, kaže, što se detonacija nije dogodila tijekom jutra ili popodneva, kada tom dionicom putuje tisuće Zagrepčana na putu do posla i kuće. Uvjerena je da bi tada bilo i mrtvih.

Pored nje prolazi i Ratko Miljković, stanovnik koji živi u kući udaljenoj čak kilometar i pol od mjesta događaja. U nevjerici je vrtio glavom i gledao svoje naselje pod opsadom policijskih, pirotehničkih i novinarskih ekipa.

– Ovakve su se stvari dosad događale u Iraku, ne u Zagrebu. Eksplozija me probudila, buka je bila tolika da sam mislio kako je propuh zalupio i razbio neka vrata. Otišao sam prošetati i od policajca čuo da je podmetnuta neka eksplozivna naprava pod vlak. Nisam mogao vjerovati. Mislim da je ovo potez nekog očajnika, ali ne znam što je ovim napadom dobio – čudio se Miljković.

Stakla su popucala i na kući u kojoj s obitelji živi mladi Dorian Džida.

– Čim je eksplodiralo, nazvali smo policiju. Rekli su nam da već znaju za eksploziju. Šteta nije velika, ali popucali su nam prozori. Detonacija me probudila i u prvi sam trenutak mislio da nam je eksplodirala plinska peć – rekao nam je Džida.

11:16 Za sada još nije poznato što je uzrokovalo “eksplozivnu reakciju” jutros oko 3 50 sati na pruzi kod željezničke postaje Podsusedu, a policija i pirotehničari još uvijek obavljaju očevid, izjavio je na mjestu nesreće načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić.

Jedna od susjeda koja je čula detonaciju eksplozije, ispričala je novinarima da je to bio strašan udarac koji je puknuo kao bomba. “To je bio užas, to je bila jaka eksplozija, kao kada su bombe pucale u II. svjetskom ratu”, rekla je.

Druga susjeda novinarima je, pak, ispričala kako ju je probudila eksplozija, a da nakon toga nije čula nikakve zvukove ili trčanje. Učinilo joj se, kaže, da je bomba odjeknula iz obližnjeg pothodnika. Dodala je kako se zna dogoditi preko noći da netko baci petardu pa joj zbog toga ništa nije bilo sumnjivo”.

11:14 ZORAN GRGIĆ, neovisni ekspert za sigurnost: – Prema podacima koji su u ovaj tren dostupni, rekao bih da se radi o slabijoj odnosno srednje jakoj eksploziji, te da je na sreću eksploziv dosta nestručno postavljen. Onaj koji ga je postavio vjerojatno je računao da će nagib pruge odigrati dodatnu ulogu.

Prije bih rekao da se radi o jednom počinitelju tj. “soleru” nego o nekoj organiziranoj terorističkoj skupini. Oštećenja na kućama pokazuju da su prije nastala od elemenata donjeg dijela stroja odnosno kamenja s pruge nego od same eksplozije. Prozorska stakla su na ulici, a ne unutar stanova što također govori o jačini eksplozije. Naravno, da je preuranjeno donositi konačne zaključke, a za podrobniju analizu dosta će se saznati nakon spoznaje da li je eksplozija bila bjelkasto-žuta ili narančasto-crvena, bijeli ili crni dim….. Ovo je prvi takav čin u Hrvatskoj, od rata naovamo, da je izveden takav napad na kritičnu infrastrukturu (pruga, struja, vodovod, naftovodi i sl.) (Željko Mužević)

10:53 – Na terenu su i djelatnici Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba, policija prevrće svaki kamen u potrazi za tragovima koji bi razjasnili današnji događaj, no očevid se polagano privodi kraju. Promet Alejom Bologne još uvijek je zatvoren.

Očevid nad samim vlakom je završen, te je vlak prije pola sata odvukla lokomotiva HŽ vuče vlakova.

Načelnik PU Zagrebačke u kratkoj izjavi potvrdio je kako je došlo do ‘eksplozivne reakcije’, no naglasio kako policija još uvijek istražuje detalje događaja.

 Zagrebačka policija provodi očevid o uzrocima eksplozije koja se jutros oko 3,50 sati dogodila na željezničkoj pruzi 50-tak metara zapadno od željezničke postaje Podsused, u Aleji Bologne, u trenutku prolaska teretnog vlaka, a na terenu su i pirotehničari te pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zagreb.

Cijeli Podsused je pod policijskom opsadom, procjenjuje se kako je na terenu najmanje 100 pripadnika policije koji vrše očevid, vidljivo je više od dvadeset policijskih vozila.

Sve kuće oko mjesta eksplozije omotane su policijskom vrpcom, a forenzirači u bijelim kutama temeljito prelaze preko terena koji je zatvoren za pristup svim civilnim osobama. Policijski istražitelji razgovaraju sa svim stanarima.

Do eksplozije je došlo u trenutku prolaska teretnog vlaka, kojeg je na relaciji Ranžirni kolodvor Zagreb-Varaždin vozio 39-godišnji strojovođa. Nastala je materijalna šteta, dok ozlijeđenih osoba nije bilo, izvijestili su iz Policijske uprave zagrebačke.

HTV javlja da je riječ o zasad nepoznatoj eksplozivnoj napravi.

Doznajemo kako je eksplozija bila takve snage da su popucala stakla na svim okolnim kućama bližim od 400 metara.

Zbog očevida u potpunosti su obustavljeni željeznički i cestovni promet Alejom Bologne u oba smjera.

Cestovni promet obustavljen je Alejom grada Bologne od Aleje Seljačke bune do Ulice Susedgradski Vidikovec. Promet će se odvijati obilaznim smjerovima – prema istoku promet se preusmjerava u Aleju Seljačke bune preko Podsusedskog trga i Podsusedskom alejom do Ulice Susedgradski Vidikovec gdje se ponovno uključuje na Aleju grada Bologne; u smjeru zapada promet se preusmjerava u Ulicu Susedgradski Vidikovec preko Podsusedske aleje i Podsusedskog trga u Aleju Seljačke bune gdje se ponovno uključuje na Aleju grada Bologne, kažu u policiji.

Iz zagrebačkog gradskog Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćili su da zbog eksplozije, osim oštećenja pruge, ima i manjih oštećenja na jednoj kući u blizini. Nema žrtava, a sve žurne službe su na terenu.

Vezano za odvijanje željezničkog prometa iz Hrvatskih željeznica (HŽ) se doznaje kako svi vlakovi prometuju do Gajnica te od Zaprešića prema Savskom Marofu.

Putnici koji putuju međunarodnim vlakovima broj 212 i 158, prevoze se autobusima i elektromotornim vlakovima do kolodvora Dobova, odakle će nastaviti vožnju vlakom Slovenskih željeznica prema prema Villachu odnosno Beču.

Putnici međunarodnog vlaka broj 499 (Muenchen – Zagreb) elektromotornim vlakom prevoze se do Savskog Marofa te će od Savskog Marofa do Zagreb Glavnog kolodvora biti prevezeni autobusima.

Iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) izvijestili su oko 8,40 sati kako je uspostavljen ZET-ov autobusni promet na linijama 172, 176, i 177 uobičajenim trasama. Druga vozila još uvijek ne mogu voziti cijelom dužinom Aleje Bologne.

Izvor: Jutarnji list