fbpx

Tko nas je pokrao: EK ili američki senatori zatražit će imena Hrvata s računima u Lihtenštajnu

Suosnivačica Adriatic instituta za javnu politiku podsjeća da je Lihtenštajn ta imena dužan dostaviti, u čemu bi ključnu ulogu trebao imati princ Michael von Liechtenstein. On je, objašnjava Srdoč, 2007. preuzeo lihtenštajnsku podružnicu Hypo Group Alpe Adria.

Prema procjenama američke agencije Global Financial Integrity iz Hrvatske je u razdoblju od 2001. do 2010. godine nelegalnim financijskim tokovima izvučeno 15,2 milijarde dolara! Kada je ova agencija sa sjedištem u Washingtonu u javnost izašla s tom informacijom, neki ekonomski analitičari zahtijevali su hitnu reakciju nadležnih hrvatskih institucija.

Nezavisni ekonomski analitičar Darko Mihajlović u razgovoru za Dnevno je ustvrdio da je premijer Zoran Milanović trebao sazvati krizni stožer i hitno pozvati američkog veleposlanika u audijenciju. Prije nekoliko dana u EUobserveru je izašao članak autora Nataše Srdoč i Joel Anand Samya u kojem se od Europske unije zahtijeva da prestane financirati Hrvatsku sve dok korumpirani političari ne vrate novac ukraden od hrvatskih građana. U članku se opisuje uloga lihtenštajnske podružnice Hypo Group Alpe Adria banke koja, prema autorima članka, i dalje štiti račune korumpiranih hrvatskih političara i kriminalaca.

Mi smo se upitali jesu li hrvatske institucije reagirale na ovu informaciju. Kako bi to doznali, obratili smo se na adresu Vlade RH. Ljubazno nam je odgovoreno kako to nije u njihovoj nadležnosti i kako bi bilo bolje da pošaljemo upit DORH-u. No, mala je vjerojatnost da će nam iz DORH-a odgovoriti, rečeno nam je u povjerenju. I doista, ni nekoliko dana nakon što smo poslali upit DORH-u, odgovora nema.

‘Ako hrvatske vlasti ne zatraže imena, učinit će to EK ili senatori’

– Ne postoji niti jedan valjan razlog da hrvatske vlasti ne zatraže imena hrvatskih građana koji imaju račune u Lihtenštajnu. Ukoliko hrvatske vlasti ne zatraže imena, potrudit ćemo se da to napravi Europska komisija ili američki senatorski odbor u ime hrvatskih poreznih obveznika – kaže nam Nataša Srdoč, koja je suosnivačica Adriatic instituta za javnu politiku.

Srdoč podsjeća da je Lihtenštajn ta imena dužan dostaviti, u čemu bi ključnu ulogu trebao imati princ Michael von Liechtenstein. On je, objašnjava nam Srdoč, 2007. preuzeo lihtenštajnsku podružnicu HGAA. Pitamo je što bi ona učinila idući put kada princ posjeti Hrvatsku, kao što je učinio 2009. godine.

– Zatražila bih od njega da dostavi dokumentaciju o hrvatskim građanima koji su bili vlasnici i opunomoćenici računa i iznosima koji su bili deponirani u Hypo Alpe Liechtenstein u vrijeme Michaelovog preuzimanja Hypo Alpe Adria Bank Liechtenstein 2007. godine i naknadnim računima koji su bili otvoreni u njegovoj Alpe Adria Privatbank AG. Gdje je taj novac transferiran u toku likvidacije banke? Zatražila bih i dokumentaciju o imenima i iznosima na računima hrvatskih građana koji su otvoreni u LGT banci i povezanim institucijama koje su u vlasništvu iste lihtenštajnske obitelji – ističe Srdoč.

‘Oduzeti nekretnine izgrađene ukradenim novcem’

Osnovni razlog zbog kojeg Hrvatska danas nema vladavinu prava, nezavisno pravosuđe, zaštitu vlasničkih prava, slobodne izbore i povoljno ekonomsko okruženje je, smatra Srdoč, što lopovi žele sačuvati 15,2 milijarde dolara koje su izvukli u tih 10 godina. A taj iznos je od 1991. do danas mnogo veći.

– Hrvatske institucije trebaju istražiti gdje je točno taj novac završio, oduzeti ga i vratiti hrvatskim poreznim obveznicima, odnosno u hrvatsku riznicu. Ukoliko je novac promijenio oblik, ukoliko je uložen u nekretnine i ako je nekretnina u Hrvatskoj, onda se nekretnina može oduzeti i njenom daljnjom prodajom osigurati novac za riznicu. Strane banke koje su sudjelovale u pranju novca mogu se kazniti visokim kaznama – objašnjava Srdoč.

‘Usko surađujemo s Helmerom’

S idejom da EU prestane financijski pomagati Hrvatsku dok se sporni novac ne vrati složio se i britanski zastupnik u Europskom parlamentu iz euroskeptičnog UKIP-a, Roger Helmer. On je uputio pitanja Europskoj komisiji u kojoj traži zaustavljanje financijske pomoći našoj zemlji i pomoć u vraćanju pokradenog novca.

– Mi usko surađujemo s Rogerom Helmerom i drugim principijelnim liderima u zemljama zapada. Roger je dobro upoznat sa situacijom u Hrvatskoj i mafijaškom sistemu funkcioniranja hrvatske države – kaže Srdoč.

Dodaje kako Adriatic institut za javnu politiku radi na tome da se Hrvatskoj ne šalje financijska pomoć dok hrvatske institucije ne oduzmu političarima i kriminalcima imovinu za koju se ne može dokazati da je stečena na legalan način. Ukoliko hrvatske vlasti to nisu spremne učiniti, naglašava Srdoč, zatražit će strane suce i tužitelje posjetitelje iz zemalja sa snažnom tradicijom vladavine prava, koji će oduzeti nelegalno stečenu imovinu bez hrvatskog političkog pritiska i vratiti je hrvatskim poreznim obveznicima.

– Zašto bi porezni obveznici EU članica i SAD-a slali novac Hrvatskoj, dok u isto vrijeme korumpirani političari i njihovi kriminalci iznose novac van Hrvatske, na privatne račune? Porezni obveznici Hrvatske i EU članica su gubitnici. U EU i SAD-u ima lidera koji zastupaju interese svojih glasača i poreznih obveznika – zaključuje Nataša Srdoč.

Izvor: dnevno.hr