fbpx

Traže se dodatni detalji o sanaciji bazena crvenog mulja

Tužiteljstvo tvrdi da je Zrnić Marinović Fondu ispostavio i naplatio ukupno 29 “privremenih situacija” u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora

Zagrebački Županijski sud jučer je vratio tužiteljstvu na doradu optužnicu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea te vlasnika tvrtke “Odlagalište sirovina” Mihe Zrnića Marinovića koje se terti da su Fond oštetili za više od 46 milijuna kuna.

Optužno vijeće zatražilo je od tužiteljstva dodatna građevinska, financijska i geomorfološka vještačenja sanacije bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu za što je Mladineo angažirao Marinovićevu tvrtku koja je, tvrdi tužiteljstvo, pritom uvećavala račune i oštetila Fond.

Osim novih vještačenja, tužiteljstvo mora kvalitetnije objasniti i kako su došli do iznosa od 900 tisuća kuna koje je Zrnić Marinović zauzvrat navodno dao Mladineu, kazao je odvjetnik Branko Šerić, koji zastupa tvrtku “Odlagalište sirovina”. Dodao je i da su vještačenja na kojima je tužiteljstvo temeljilo optužnicu “dijametralo suprotna” onima koja je provela obrana, zbog čega je sud i zatražio da se izrade nova.

U optužnici podignutoj u srpnju prošle godine zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da je Marinovićeva tvrtka od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavila i naplatila ukupno 29 “privremenih situacija” u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora. Tvrtka zadarskog poduzetnika, prozvanog “dalmatinskim kraljem otpada”, time je navodno stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond oštećen za 46 milijuna kuna. U tužiteljstvu sumnjaju da je Zrnić Marinović bivšem direktoru Fonda u više navrata zauzvrat predao najmanje 900 tisuća kuna, nakon što je ispostavljanje neosnovano uvećanih računa dogovarali od sredine 2006. do kraja 2010. u Zagrebu, Zadru i Obrovcu. Odvjetništvo ih tereti za zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje na te zlouporabe.

Istragu u ovom slučaju prvo je vodio USKOK, koji je istragu proširivao u dva navrata. Poslovanje Fonda počelo se propitivati nakon što je Mladineo u studenom 2010. uhićen u slučaju izvlačenja milijunskih iznosa iz državnih tvrtki i ustanova preko marketinške agencije Fimi media u kojem se sudi bivšem premijeru Ivo Sanaderu, njegovoj bivšoj stranci i nekadašnjim HDZ-ovim dužnosnicima. Protiv čelnika državnih institucija i tvrtki iz kojih je navodno izvlačen novac za HDZ-ov “crni fond” vode se odvojeni postupci.

Izvor: Hina