fbpx

U Kalima godina bez kapitalnih projekata

Kako za ovu godinu nije planirana realizacija nekih novih kapitalnih projekata, na rashodovnoj strani dominiraju sredstva planirana za izradu projektne dokumentacije potrebne za nastavak starih projekata

Odlukom Općinskog vijeća Kali Proračun ove općine za 2013. godinu iznosi 6,63 milijuna kuna što je na razini proračuna proteklih nekoliko godina.

– Realni prihodi Općine Kali kreću se oko 5,5 do 6 milijuna kuna. S obzirom da ove godine nemamo nikakvih dotacija iz državnog proračuna i ovaj će proračun biti u tim okvirima, navodi kaljski načelnik Tino Vidov.

Najveća prihodovna stavka će, kao i prošle godine, biti ona od poreza na dohodak.

Od legalizacije 600.000 kuna

– Rebalansom proračuna za 2012. godinu prihodi od poreza na dohodak utvrđeni su u iznosu od 1,92 milijuna kuna. U proračunskom planu za ovu godinu na toj smo stavci predvidjeli 2,28 milijuna kuna, navodi Vidov.

Dok su prihodi od poreza na dohodak u ovoj općini koja se može podičiti time da gotovo da nema nezaposlenih poprilično veliki, u Općini se s druge strane ne nadaju velikim prihodima od legalizacije objekata, odnosno od komunalnog doprinosa.

– Tek su u siječnju građani počeli češće dolaziti u Općinu i raspitivati se oko legalizacije. Lani u studenom smo imali samo jedan, a u prosincu dva upita, kaže Vidov.

Inače, u Proračunu Općine Kali za 2013. godinu od komunalnog su doprinosa predviđeni prihodi u iznosu od 600.000 kuna, te još 50.000 kuna od naknadi za kazne koje se naplaćuju za nelegalno zadržavanje objekta u prostoru.

Od prihoda još valja izdvojiti 90.000 kuna, koje će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost transferirati za rad komunalnog poduzeća. Zadarska županija bi u 2013. godini na račun Općine Kali trebala uplatiti 190.000 kuna, a, kao što smo već spomenuli, dotacije iz državnog proračuna se ne očekuju.

Za novorođenčad 2.500 kuna

Kako za ovu godinu nije planirana realizacija nekih novih kapitalnih projekata, na rashodovnoj strani dominiraju sredstva planirana za izradu projektne dokumentacije potrebne za nastavak starih projekata.

Tako je za izradu raznih studija za ribarsku luku predviđeno oko 400.000 kuna, dok je za dokumentaciju za pristupnu ceste i elektrifikaciju poduzetničke zone osigurano oko 1,07 milijuna kuna.

Od većih izdataka tu je još 400.000 kuna osigurano za ugradnju sekundarnih cjevovoda te za priključke na vodovod i kanalizaciju.

Riječ je o nastavku izgradnje sustava odvodnje i vodovodizacije mjesta koja traje već godinama te je dosad vodovodnom mrežom premreženo više od 70 posto Kali.

Općina Kali predvidjela je i izdatke za socijalne programe.

Tako je za naknade za novorođenčad predviđeno 2.500 kuna po djetetu, nastavlja se i sa kreditiranjem studenata u mjesečom iznosu od 700 kuna, a Općina Kali nastavlja i sa sufinanciranjem dječjih vrtića. Za Dječji vrtić Srdelica iz Kali predviđeno je 5.600, a za Dječji vrtić “Latica” 5.500 kuna.

Izvor: Zadarski list