fbpx

U novoj godini više košarke na Višnjiku

Susretom protiv Krke 6. siječnja počinje niz od čak pet domaćih utakmica u manje od mjesec dana. Ako pod domaću računamo i formalno gostovanje kod Sonik Puntamike u Jazinama, u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića tri dana kasnije. Potom će Zadar u goste Olimpiji u Ljubljanu, a onda mu redom stižu Cibona, Cedevita pa Široki

S obzirom na iskustva iz prethodnih godina, nezahvalno je i nemoguće prognozirati što će se sve događati u Košarkaškom klubu Zadar u 2013. godini. Jedno je, međutim, sigurno. Bit će više kvalitetnih utakmica u dvorani Krešimira Ćosića i više materijala za košarkaške sladokusce. U godini na izmaku Zadrani su u svojoj dvorani odigrali svega 19 službenih utakmica, 13 prošle sezone u prvenstvu Hrvatske i šest ove u regionalnoj ligi. Koliko je zadarskoj publici nedostajala kvalitetnija košarka najbolje pokazuje posjećenost utakmica. Prošle sezone su se gledatelji uglavnom brojali u stotinama, tek nekoliko puta u tisućama, dok je povratkom u regionalno društvo prosjek skočio na gotovo 4500 po utakmici. Logično je i zašto. Umjesto Križevaca, Zaboka i Kvarnera, bez uvrede ikome, na Višnjiku su gostovali Partizan, Union Olimpija i Crvena zvezda. Dvoboj s Partizanom drži ovosezonski rekord posjećenosti jedne utakmice u ABA ligi, oko 7500, dok je Crvenu zvezdu i makedonski MZT Todora Gečevskog i Aleša Pipana došlo pogledati oko pet tisuća ljudi. Nešto manje ih je bilo na dvobojima s Olimpijom, Igokeom i Szolnoki Olajem, no odavno je poznato da su najveći mamac za publiku, osim velikih rivala, dobre igre i rezultati.

Euro snovi

Stoga navijači imaju pravo s optimizmom gledati prema sljedećoj godini. Igra momčadi Ante Nazora je u uzlaznoj putanji, a moguće je da zimski prijelazni rok donese i poneko pojačanje, koje bi ju trebalo učiniti još kvalitetnijom. Rezultat je za sada vrlo dobar, a napravi li Zadar još koju seriju, poput one kada je u deset dana pobijedio Mađare, Splićane i Beograđane, mogli bi se snivati i europski snovi. Naime, prema dostupnim informacijama, mada u propozicijama lige to nije jasno definirano (članak 7.2.: Pravo igranja u natjecanju Eurocupa u sezoni 2013./14. ostvariti će klub(ovi) iz natjecanja ABA lige na osnovu odluke nadležnih institucija ECA i ULEB-a, a ista će biti objavljena u aneksu Propozicija ABA lige.), u Eurokup će se plasirati najbolji hrvatski klub od onih, koji ne izbore Euroligu ili kvalifikacije za to natjecanje. Pojednostavljeno, ukoliko Cedevita izbori euroligašku poziciju, a Zadar bude bolje plasiran od Cibone i Splita, s kojima trenutno dijeli mjesto na tablici, sljedeće sezone može u Eurokup. No, to su za sada samo snovi. Najbolje se držati onoga, što iz dana u dan ponavljaju igrači i trener – treba ići iz utakmice u utakmicu. Prva sljedeća na rasporedu je 6. siječnja protiv Krke, čime počinje niz od čak pet domaćih utakmica u manje od mjesec dana. Ako pod domaću računamo i formalno gostovanje kod Sonik Puntamike u Jazinama, u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića tri dana kasnije. Potom će Zadar u goste Olimpiji u Ljubljanu, a onda mu redom stižu Cibona, Cedevita pa Široki.

Povoljniji raspored

Branko Skroče, sportski direktor, siječanj je nazvao mjesecom istine, a jasno je i zašto. Upravo će ta serija utakmica u Krešinom domu pokazati kolike su stvarne mogućnosti ove momčadi. Odnosno, može li doista snivati europske snove ili će se limitirati na ispunjenje osnovnog cilja, izbjegavanje posljednjeg mjesta. Već je stoput rečeno i dokazano. Nazorov Zadar može pobijediti svakoga bilo gdje. Pitanje je samo može li igre, poput onih na posljednje tri-četiri utakmice, pružati u kontinuitetu. Kad smo se već dotakli rasporeda, evo što Zadrane čeka nakon završnog turnira Kupa Krešimira Ćosića (pod uvjetom da se tamo i plasiraju), koji se igra početkom veljače na još nepoznatoj lokaciji: Igokea u gostima, Budućnost kod kuće, MZT u Skoplju, Radnički na Višnjiku, Szolnoki u Mađarskoj i Split kući. Ako ćemo se, pak, usredotočiti samo na sljedeće, 16. kolo, otvara se lijepa prilika za još jedan skok na tablici. Cibona će u goste Partizanu, Split Cedeviti, dok će Szolnoki u derbiju začelja dočekati Široki. Sve to dan prije dolaska Krke, s kojom Zadrani imaju neraščišćenih računa iz prvog dijela sezone. U Novom Mestu je, naime, Nazorova momčad odigrala jednu od najlošijih utakmica i doživjela najuvjerljiviji poraz, 16 razlike (toliko je izgubila i u Podgorici, ali od objektivno mnogo jačeg protivnika). Sve u svemu, s košarkaškog aspekta, početak 2013. godine bit će iznimno zanimljiv.

 Izvor: Zadarski list