fbpx

U OŠ Stanovi više prvašića, na Molatu, Istu i Premudi škole zatvorene

Završili su predupisi djece u prve razrede osnovnih škola za sljedeću školsku godinu. Iz Ureda državne uprave doznajemo da će konačne rezultate predupisa i broj budućih prvaša imati tek kroz nekoliko dana, odnosno kad škole dostave svu dokumentaciju.

U Diklu tri prvašića

Ipak, prema brojkama koje su nam rekli ravnatelji osnovnih škola i okvirnih podataka doznali smo da bi na jesen u školske klupe trebalo sjesti oko 780 učenika prvih razreda. Ovo su ipak neslužbeni podaci jer ravnatelji očekuju da bi se roditelji i kroz ovaj tjedan mogli javljati na predupis. Inače, u školsku godinu 2012./2013. krenulo je 837 prvašića u 40 odjela, dok je godinu ranije broj učenika bio manji – 759 učenika i 36 odjela. Prema neslužbenim i nepotpunim podacima izgleda da će se ove godine upisati ukupno manje prvašića.

– Ove godine trebali bismo upisati ukupno 105 učenika prvih razreda, od čega troje u područnu školu Veli Iž. Ovo je ujedno i jedina naša područna škola na otocima koja ove godine upisuje učenike u prvi razred. Pored Velog Iža, imamo troje učenika u školi na Silbi te dvoje na Olibu. Područne škole na ostalim otocima koji spadaju pod našu matičnu, dakle na Molatu, Istu i Premudi, su zatvorene jer nema učenika, rekao je Davor Barić, ravnatelj OŠ Zadarski otoci i dodao da su prošle godine upisali ukupno 95 učenika.

U Osnovnu školu Šimuna Kozičića Benje prijavilo se 149 učenika, od kojih se troje prijavilo za područnu školu Diklo te sedam za područnu školu Puntamika.

Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje kaže da očekuju još djece jer se i jučer ujutro javilo dvoje roditelja. Ove godine u tu se školu prijavilo manje učenika nego lani, kad ih je bilo ukupno 165.

Odjel produljene nastave

U osnovnoj školi Smiljevac očekuju sličan broj djece kao i prošle godine, ali ravnatelj Bernard Kotlar nije mogo reći koliko je djece prijavljeno jer nije imao konačan broj.

– Moram priznati da me ove godine iznenadilo koliko se djece prijavilo. Imamo značajan skok. Naime, prošle smo godine imali 66 učenika, a ove godine se prijavilo njih 90, tako da ćemo ove godine imati četiri prva razreda, rekla je Jurka Šaban, ravnateljica OŠ Stanovi. Dodala je da će ove godine, zbog velikog interesa roditelja, imati jedan odjel produljene nastave za prvi razred, a nadaju se da će i učenici drugih razreda moći imati produljenu nastavu u jednom odjelu.

U OŠ Krune Krstića očekuju upisati oko 70 djece, odnosno tri razreda. I u ovoj školi je moguć produženi boravak i to dva odjela prvih razreda i jedan drugi.

U osnovnim školama Bartula Kašića i Šime Budinića zabilježili su manji broj prijavljene djece. Ove je godine u Bartula Kašića prijavljeno 109, a prošle 120 djece, dok je u Šime Budinića ove godine prijavljeno 97, a lani 104 učenika.

Izvor: Zadarski list