fbpx

Uređaj koji spašava živote uskoro u automobilima

Poznate crne kutije više neće imati samo zrakoplovi. Uskoro će svi automobili proizvedeni u Europskoj uniji imati uređaje koji će u slučaju prometne nesreće alarmirati hitne službe. Sustav pod nazivom E-poziv trenutačno se testira u Hrvatskoj te u još 8 zemalja Europske unije.

Od 1. siječnja 2015. nijedan se automobil u Europskoj uniji neće moći prodati bez takozvane crne kutije za automobile koja, poput one u zrakoplovu, skuplja podatke u slučaju prometne nesreće.

“Ona se aktivira u trenutku nesreće ili u trenutku manualne aktivacije poziva i u tom trenutku skuplja podatke o trenutnoj poziciji, brzini vozila, broju putnika, smjeru kretanja vozila”, objasnio je za Dnevnik.hr Hrvoje Strepački iz Ericsson Tesle.

Na godinu 2.500 spašenih života

Crna kutija sve podatke, putem domaćih teleoperatera, odmah šalje u centar 112.

“Često puta vozač bude tako povrijeđen da nije u stanju nikakvu dojavu iz vozila napraviti. Ovaj će uređaj omogućiti da bude automatizam u dojavi nesreće s mjesta događaja i da žurne službe budu obaviještene. Prvenstveno se misli na hitnu medicinsku pomoć, policiju i vatrogasce”, kaže mr.sc. Pavao Britvić, voditelj županijskog centra 112. Djelatnik centra moći će i nazvati unesrećene jer uređaj je ujedno i telefon.

Primjenom projekta povećat će se šanse preživljavanje stradalih u nesrećama. Europska unija procjenjuje da će sustav na godinu spašavati do 2.500 života u Europi.

Izvor:  net.hr