fbpx

Zadar među šest najboljih europskih malih luka!

Prema časopisu National Geographic Traveler Zadar je jedna od šest najboljih europskih malih luka u 2013. godini, prenosi Turistička zajednica grada Zadra.

Novi broj časopisa National Geographic Traveler za veljaču i ožujak 2013. godine udarnim naslovom „Europe’s Best Small Ports“ na svojoj naslovnici poziva u otkrivanje šest najboljih europskih malih luka.

U to elitno društvo šest europskih luka, koje se trebaju posjetiti u 2013. godini, National Geographic Traveler je uvrstio gradove Ålesund (Norveška), Tallinn (Estonija), Gdańsk (Poljska), Ajaccio (Francuska), Valletta (Malta) i Zadar u Hrvatskoj.

Časopis ističe kako je Zadar, hrvatska luka na sjeveru Dalmacije, grad star gotovo 3.000 godina koji je usvojio naslijeđe svih stranih sila koje su njime vladale i ostavile vidljive tragove u staroj gradskoj jezgri s raznolikom arhitekturom.

Pred Zadrom se prostiru idilični jadranski otoci, a za manje od jednog sata vožnje može se stići do čak pet nacionalnih parkova. Prirodne ljepote koje ga okružuju usporedive su samo s epskom poviješću grada, koji se u gotovo 3.000 godina postojanja suprotstavljao stranim osvajačima s promjenjivim uspjehom.

Arhitektonsko naslijeđe raznih osvajača vidljivo je i danas na Rimskom forumu i mletačkim utvrdama oko grada. Povijesna jezgra smještena je na malom poluotoku, no najveći dio grada nalazi se na kopnu.

Suvremene urbane instalacije i živa kavanska kultura čine Zadar vrlo modernim gradom 21. stoljeća, stoji u opisu članka National Geographic Travelera, koji je posljednjih godina često pisao o Zadru, a uvrstio ga je i među najromantičnije gradove na svijetu.

Izvor: Slobodna Dalmacija