fbpx

Zadar preko borbene Puntamike do polufinala kupa

Košarkaši Zadra plasirali su se na završni turnir Kupa Krešimira Ćosića lakom pobjedom u gradskom okršaju s A-2 ligašem Sonik Puntamikom. Formali domaćin u Jazinama je čak i poveo 11 razlike na otvaranju i pružio odličan otpor sve do sredine treće četvrtine. Tada je ipak uslijedio pad u njihovoj igri, a Zadar je podigao razinu agresivnosti i odjurio na nedostižnu razliku. Više od dvije tisuće ljudi na kraju je obje momčadi s terena ispratilo zasluženim pljeskom. Puntamičani se sada u potpunosti okreću nastavku borbe za povratak u A-1 ligu, dok Zadar, uz teške ABA ligaške dvoboje, početkom veljače očekuje i završni turnir Kupa, na kojemu će igrati i Cedevita, Cibona i Split. Parovi i domaćin završnice bit će određeni naknadno.

Furiozan početak Petanija
Teo Petani otvorio je utakmicu impresivnim nizom od četiri trice iz četiri pokušaja i odveo Sonik na +8, 12:4 nakon četiri i pol minute. Ante Nazor morao je pozvati time-out, te je pritom iz igre izveo Allena, a uveo Morovića. Agresivna obrana Puntamičana potpuno je zbunila „plave”, za koje su poentirali samoTravis i Allen u kontranapadu. Ni minuta odmora nije pomogla Zadru. Dražović bacanjem pa dvicom i Gligora odveli donijeli su svojima dvocifrenu prednost, 17:6. Tek tada se Nazorova momčad probudila i zaigrala ozbiljno.

Seriju je otvorio Kaštropil, Travis i Ivanov vezali po četiri poena i razlika je vrlo brzo smanjena na pola koša, 17:16. Na koš Petanija uzvratio je Batur tricom za izjednačenje 19:19, no završnica prve dionice ipak je pripala Puntamičanima. Škara i Bulić priskrbili su im minimalnu prednost nakon prvih deset minuta igre, 23:21. Pritom je zanimljivo istaknuti da nijedna momčad u prvoj četvrtini nije iskoristila bonus. Nervoza u zadarskim redovima, uzrokovana mlakim ulaskom u utakmicu, dosegla je vrhunac početkom druge dionice. Niko Marin povisio je na 25:21, a malo kasnije je Nazor zaradio tehničku pogrešku zbog prigovora. Ipak, Bulić je promašio oba penala za mogućih +6, a u sljedećim minutama se igra Zadra ipak malo stabilizirala.

Preokret Zadra
Šango i Ivanov su izjednačili, a posljednje vodstvo „bijelima” vratio je Bulić, 27:25. Allen je zabio koš-faul, nadovezao se Šango pa Prostran prvom tricom za 27:33. Malo kasnije zabio je i drugu za 29:36, no Zadar se ni tada nije uspio ozbiljnije odlijepiti. Smanjio je Gligora pa je Bulić asistirao Škari na polaganje u letu za 33:36, čime je zaslužio pljesak cijele dvorane. U završnici poluvremena Prostran lijepim ulazom i Ivanov koš-faulom ipak su odveli Zadar na +6 (35:41), no ono što je momčad prikazala u prvih dvadeset minuta nije bilo dobro. Vodeći sastav A-2 lige na zadarski pogon ušlao je u utakmicu mnogo bolje, koncentriranije, agresivnije i zasluženo pobrao više pljeska s tribina Jazina. Na otvaranju drugog poluvremena Ivanov je dvaput povisio na +8, a Bulić trima bacanjima vratio na -5, 45:50. Toliko je bilo i u 26. minuti (42:47) i tek tada se Zadar polako počeo odvajati.

Mirna završnica
Ivanov i Brkić zabili su po dva penala, Batur jedno (42:52), dok su na drugoj strani Dražović i Bulić promašili oba. Batur i Prostran (trica) kompletirali su seriju 10-0 za bijeg na +15, 42:57 i tu je utakmica rezultatski definitivno prelomljena. Dražović je s dva laka polaganja iskoristio rupe u protivničkom reketu, ali su Batur (bacanja) i Kaštropil zaključili treću četvrtinu na +15, 46:61. Posljednja dionica tako je ostala samo formalnost. Puntamičani su se istrošili i više nisu mogli pogoditi aposlutno ništa, a Zadar je malo po malo povećavao prednost. Razigrao se Batur, vezao šest poena, po dva su pridodali Brkić i Kaštropil za +25, 46:71, sedam minuta prije kraja. Brkić je nešto kasnije vezao još četiri poena, kao i mladi Zagorac (50:85), a u završnici su po četiri poena zabili i Morović i Nurkić, kojemu su to bili prvi koševi u dresu Zadra.

SONIK PUNTAMIKA 54

ZADAR 83

(23:21, 12:20, 11:20, 8:22)

ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 2500. Suci: Tomislav Hordov (Zadar), Šušanj i Legović (Rijeka).

SONIK PUNTAMIKA: Tuta, Anđelić 4, Ivanić, Bulić 9, Marin 2, Gligora 4, Petani 16, Dražović 9, Longin, Škara 6, Marčev, Zgorac 4. Trener: Marko Žorž.

ZADAR: Allen 5, Ivanov 15, Travis 10, Šango 4, Kaštropil 6, Delaš, Brkić 8, Krasić, Batur 16, Nurkić 4, Morović 4, Prostran 11. Trener: Ante Nazor.

Bez Vrbanca i Ramljaka

Na posljednjoj ABA ligaškoj utakmici Zadra u sastavu nisu bili Ivan Batur i Franko Šango. Ante Nazor ih je sinoć uvrstio u sastav, a nije bilo Gorana Vrbanca i Marka Ramljaka. Jusuf Nurkić prvu je minutu u zadarskom dresu dobio na isteku prvog poluvremena, a ušao je i nekoliko puta u nastavku, uz veliki pljesak s tribina.

Kup Krešimira Ćosića

Rezultati četvrtfinala: Sonik Puntamika – Zadar 54:83, Osječki sokol – Split 69:93, Jolly – Cedevita 55:88, Zagreb – Cibona 76:87.

Završni turnir na rasporedu je od 5. do 7. veljače.

Izvor: Zadarski list