fbpx

Zašto je dobro imati mačku?

Ovo možda izgleda čudno, ali postoji mnogo dokaza da je posjedovanje mačke zdravo za zdravlje. Za to postoje dva razloga. U prvom redu zna se da prijateljski fizički kontakt s mačkom aktivno smanjuje ili ublažava stres. Odnos između čovjeka i mačke je dirljiv u oba značenja te riječi. Mačka se trlja tijelom o tijelo vlasnika, a on ju mazi. Kad su neke vlasnike u medicinskim labaratorijima prikopčali na električne aparate za mjerenje fizioloških reakcija, pokazalo se da se njihovo tijelo primjetno smirivalo kad bi počeli maziti mačku. Smanjuje se unutrašnja napetost i tijelo se relaksira, opušta. Ovaj oblik ”mačje terapije” dokazao je svoju vrijednost u stanovitom broju akutnih slučajeva, kad se stanje duševnih bolesnika jako popravilo, nakon što im je bilo dozvoljeno da drže mačku. Sve nas na neki način oslobađa jednostavan i čestit odnos s mačkom. To je drugi razlog blagotvornog djelovanja mačke na ljude. Ne radi se tu samo o dodiru, bez obzira na njegovu već spomenutu važnost.

british_shorthair_cat2

Posrijedi je i jedan psihološki odnos, lišen složenosti, nevjere i kontradikcija, koji vladaju u međuljudskim odnosima. S vremena na vrijeme povrijede nas stanoviti ljudski postupci i ponašanja. Neki od nas na to odmah reagiraju, drugi ne mare. Oni koje to psihički povrijedi kasnije teško vraćaju vjeru u druge ljude. Takvim ljudima povezanost npr. s nekom mačkom, može donijeti toliko veliku korist da će im se možda čak vratiti vjera međuljudske odnose, da će to uništiti njihov cinizam i sumnjičavost te izliječiti njihove skrivene psihičke rane. Jedno istraživanje, obavljeno u SAD-u, pokazalo je da ljudima koje stres vodi u infarkt posjedovanje mačke i druženje s njom mogu doslovno spasiti život, jer smanjuje krvni tlak i smiruje srce koje previše radi.

Djeca, koja od rane dobi žive s mačkom ili bilo kojom drugom životinjom, nauče se pravilno odnositi prema životinjama i uče se odgovornosti i to naravno samo ako njihovi roditelji pravilno postupaju sa životinjom. Neka istraživanja pokazuju da su djeca, koja su odrasla s ljubimcem, bolji roditelji i općenito odgovorniji ljudi. Kao zaključak; mačke ne samo da smiruju i poboljšavaju zdravlje vlasnika nego one čine i njihov život sretnijim i ispunjenijim, pa stoga ljudi, koji su jednom imali mačku, gotovo ju uvijek ponovno nabave. Isto tako, ma koliko god mačke bile samostalne životinje uvijek će im biti draže da u životu imaju oslonac čovjeka da se uvijek mogu osjećati sigurno i voljeno.

Zašto se mačka trlja tijelom o vaše noge kad vas pozdravlja?

Dijelom je tu posrijedi želja za prijateljskim fizičkim dodirom, ali ipak nije riječ samo o tome. Mačka započinje trljanje vrhom glave ili lijevom ili desnom stranom njuške, zatim se trlja čitavom lijevom ili desnom stranom tijela i nazad, zatim vam obavije rep oko noge. Nakon toga vas pogleda i ponovi čitavu radnju, ponekad nekoliko puta uzastopce. Ako se sagnete i pomazite mačku ona će pojačati trljanje i često će dodirnuti jednom stranom njuške vašu ruku ili glavom trljati vašu nogu. Kad to obavi, napustit će vas, otići do vas i zatim sjesti i početi lizati jednu stranu tijela. Ceremonija pozdravljanja će tako biti završena. Svaki od ovih elemenata ima posebno značenje. U biti se u svemu ovome radi o tome da mačka razmjenjuje svoj miris s vašim. Na slijepoočicama i u uglovima mačkinih usta nalaze se posebne mirisne žlijezde. Druga takva žlijezda smještena je pri korijenu repa. Bez vašeg znanja ili bilo kakve vaše spoznaje o tome mačka vas zapravo markira mirisom tih žlijezda. Ti su mirisi tako delikatni, slabašni da ih naši ljudski nosevi ne mogu osjetiti ali je za mačku važno da druge mačke, koje pripadaju njenoj vlastitoj obitelji, na neki način podjele s njom te mirise. Mačka se tako osjeća ugodnije i prisnije u društvu ljudi koji su joj vlasnici. Osim toga za mačku je važno da čita naše, ljudske, mirise, naše mirisne signale. To ona postiže elementom pozdrava koji se sastoji u trljanju vlastitog tijela o naše tijelo. Poslije toga ona, kako smo spomenuli, sjedne i zatim jezikom kuša naše mirise, lizanjem onog dijela svog tijela kojim se trljala o naše tijelo… To je mačkama normalno, ali nama ljudima se čini poprilično ljigavo…

twin-cat

Zašto mačka maše glavom lijevo-desno dok zuri u lovinu?

Dok se mačka priprema skočiti na plijen (igračku ili vlasnikove noge), ona ponekad polagano maše glavom lijevo-desno. Radi se o postupku koji primjenjuju mnogi grabežljivci s binokularnim vidom. Svrha ovog mahanja glavom služi da se točno izmjeri udaljenost plijena. Ako mašete glavom lijevo-desno uočit ćete da što je neki predmet bliže vama to će se upravo zbog toga više prividno premiještati. Mačka vrši ovaj postupak da bi točno na centimetar izmjerila udaljenost plijena, jer i njen skok mora biti jednako odmjeren.

Predenje

Zašto mačke predu? Odgovor na ovo pitanje kao da je jasan sam po sebi: mačka koja prede je zadovoljna mačka. Međutim takav odgovor ipak nije točan. Brojna promatranja pokazuju da često predu i mačke koje nešto boli, koje su ranjene ili koje upravo kote mladunčad, što je također bolno. Mačke u takvim situacijama nikako ne možemo smatrati sretnima, zadovoljnim mačkama. Točno je da zadovoljne mačke također predu, ali zadovoljstvo nipošto nije jedini preduvjet predenja. Točnije objašnjenje, koje odgovara svim slučajevima glasi: predenjem se signalizira naklonost nekom ili nečem, dakle, naklono socijalno raspoloženje. Njime se, na primjer, može signalizirati veterinaru da neka ranjena mačka osjeća potrebu za prijateljstvom ili se može emitirati vlasniku kao signal zahvalnosti za nešto što je za nju učinio. Mačke počinju presti kad su stare samo tjedan i to dok sisaju. Predenje je signal za majku da sve ide u redu i da mlijeko teče kako treba. Ona tako može na miru ležati znajući da mlijeko stiže tamo gdje treba. Može to znati i da ne gleda mačiće. I ona prede i tako daje doznanje mačićima da je i ona zadovoljna.

Mačke mogu neprekidno presti dok udišu i izdišu zrak. Predenje je obično znak zadovoljstva, ali mačke predu i kada ih nešto boli.

Jedna od važnih razlika među malih mačaka (npr. naših domaćih) i velikih (lavovi, tigrovi…) je to što velike mačke ne mogu presti. Neki veliki tigar pozdravit će vas zvukom nalik na gunđanje, koji proizvede jednosmjernim izdisanjem zraka. On ne može proizvesti dvosmjerni zvuk predenja, koji ga proizvodi mačka, zvuk koji je neprestan i koji se izvodi ravnomjernim udisanjem i izdisanjem zraka. Izdisajno-udisajni ritam mačjeg predenja mačka može proizvoditi i potpuno zatvorenim ustima i to može neprekidno trajati satima, ako su za to povoljne okolnosti. U tom su pogledu male mačke naprednije pred svojim divovskim rođacima, ali velike mačke to nadoknađuju jednom sposobnošću koju male mačke ne posjeduju: mogu rikati.

Beautiful-Cat-cats-16096437-1280-800

Kratke zanimljivosti i savjeti

Mačje srce kuca dvostruko brže nego ljudsko – oko 110 do 140 puta u minuti.

Mačke hodaju tako da pomiču istovremeno prednju i stražnju šapu, te taj postupak ponovne i s druge strane tijela. Na cijeloj zemaljskoj kugli jedino se još žirafe i deve kreću na taj neobičan način.

Mačići imaju 26 mliječnih zuba koji im počinju izbijati kada su u dobi od dva do tri tjedna. Stalnih trideset zuba dobivaju kada navrše tri do četiri mjeseca života.

Vanjske mačke često traže toplinu i zaklon na motoru automobila gdje se sklupčaju iz zaspe. Zato bi bilo poželjno, prije nego li upalite auto, da zatrubite ili lupite po poklopcu vozila kako ne biste ozlijedili neku zalutalu mačku.

Mačke vole toplinu mnogo više nego mi! Nama je neugodno kad nam temperatura naraste do 38 stupnjeva, ali mačkama je sasvim ugodno sve dok im koža ne dostigne temperaturu od 41 stupanj.

Plastične zdjelice često mogu izazvati malene akne na bradi mačaka koje jedu iz njih. Stoga se preporuča da plastične zdjelice zamijenite čeličnim ili keramičkima.

Kada bi mačke mogle čitati, trebale bi im naočale! Direktno ispred očiju vide vrlo mutno, ali zato imaju izvrstan periferni vid, pa mogu detektirati i najmanje, vrlo udaljeno micanje.

coco

Mačke 70-ak posto dana spavaju! A 10-15 posto dana ližu dlaku. To se ne odnosi samo na kućne mačke, već i na divlje mačke kod kojih možemo izdvojiti lavove koji dnevno provedu 20 sati na spavanje.

Djeca koja odrastaju uz ljubimca (npr. mačku) u budućnosti će biti bolji roditelji od djece koja nisu odrasla brinući se i davajući pažnju životinjskom stvorenju.

Obratite pažnju na mačji govor tijela, pa će vam mnogo toga u njenom ponašanju biti jasnije.

Kada dajete mački ime pokušajte izabrati ime koje ima što više samoglasnika (pogotovo I i U) i da nije predugo kako bi mačka to što lakše upamtila te se odazivala kada ju zovete.

Ako mačka nuždu obavlja u tegli s biljkom, kako se to ne bi ponovilo na zemlju stavite zrna papra, talog kave ili sredstvo protiv moljaca.

Mačke vole kada im mijenjate okuse hrane stoga im ne kupujte stalno hranu s istim okusom. A vrlo ćete ih obradovati ako im u prehranu dodate i malo vitamina za mačke koji se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Izvor: Sve o mackama/Z.B.