fbpx

Zašto su mačke savršeni ljubimci?

Većina ljubitelja životinja nikada neće postaviti pitanje da li više volite mačku ili psa, jer se podrazumijeva da volite i jedno i drugo budući da ljubav prema životinjama ili postoji u čovjeku ili ne postoji. Biježite glavom bez obzira od osoba koje kažu „ ja volim životinje ali….” Nema ali, osim ako nisu alergični na dlake. Dijeca također nisu opravdanje, naprotiv, i mačke i psi djeluju izuzetno pozitivno na čovjeka, na dijecu posebno.

Nemojte suditi o mačkama na osnovu lutalica koje nisu navikle na lijep tretman već su uplašene od pasa lutalica od grubosti ljudi. Mačka nije lukava nego inteligentna, dostojanstvena i ponosna. Njeno mijesto je uz vlasnika, ona podjednako kao i pas voli imati „nekog svog”, ne bi bila bez razloga domaća životinja.

Razlika između mačke i psa, što se angažmana tiče je u tome što psa morate šetati, što i nije tako loše, jer pri tom morate i sami prošetati, i ako ga već uzmete veliki grijeh je da ga držite u dvorištu, osim ako nije zaista neki poveći pas kome to više odgovara.

I jedni i drugi vole lutati, a priče o tome da su psi vezani za čovijeka a mačka ne nije istina. Mačka je vezana i te kako za svog vlasnika, i ona je „domaćica kuće” i zato je neće napustiti. Mačka muškog spola i hoće, jer se ponašaju kao muškarci, biće tamo gdje im je udobnije. Mogu u svom skitanju odlutati kod nekog drugog gazde i sjajno se udomiti.

cats_012
Zašto treba imati macu kao ljubimca? Evo koji su razlozi:

1. Sudjeluje u svim događanjima, naročito pri donešenju novih stvari u kuću. Ako kupite bilo koju zapakiranu stvar, aparat, morati će prvo sve ponjušiti, uđe u kutiju, da provjeri valjda da li se krije neki miš ili buba. Uvijek imate pomoćnika.

2. Kada peglate, tu je , čeka i vreba kada ćete lijepo sklopiti ispeglanu stvar da bi ona legla na nju. Nemojte je tjerati. Mačka je pametna. Maca mora obilježiti opranu stvar „da uplaši neprijatelja” koji pokušava okupirati opran i ispeglan dio odjeće, ona u stvari time daje na znanje da se to ne smije dirati.

3.Ako dođe majstor u kuću, naročito vodoinstalater, imaće pomoćnika. Ulaziti će u njegov alat, truditi će se da mu se nametne, sve dok je on ne pomazi. Ona mu u stvari daje do znanja da mu „dozvoljava „ da bude u vašoj tj. njenoj kući.

4. Ne dozvoljava vam da unosite nezdravu hranu tj. meso. Čim počnete rezati te grozne proteine životnjskog podrijetla početi će se derati kao da je niste hranili tri dana iako se možda približava svom 6.kilogramu težine. Morati ćete odvojiti koji komad za nju.

5. Kada mijenjate posteljinu neće vam biti dosadno, sudjelovati će u tome i svestrano pomagati, ulazeći u navlake i kao pobjednik će se smjestiti nasred kreveta čim ste ga presvukli.

6. Čim otvorite kutiju s nakitom, „birati će” zajedno s vama što ćete staviti na sebe, što ogrlica više zvecka, to će je ona više „htjeti „ za sebe.

-_-cats-cats-22065937-1280-1024

7. Upijati će negativnu energiju tla na kome spavate tako što će vam leći na noge, trbuh, a možda i na grudi i vama neće biti potrebni sedativi, djeluje umirujuće bolje od bilo kog lijeka.

8.Ako inače nema običaj da spava sa vama, što je naravno neuobičajeno za macu, a dođe, i počne se uvlačiti u krevet, vrijeme je da odete kod doktora, pao vam je imunitet ili će se desiti nešto neugodno što ne očekujete. Unaprijed vas štiti od budućeg stresa.

9. Sa zadovoljstvom će se truditi da vam pomogne pri kupanju. Ako više volite tuširanje, pokušaće da uđe u tuš kabinu ili će dok se brčkate u kadi punoj pjene, šetati po ivici kade, pokušavajući uhvatiti pjenu kidajući vam živce pri pomisli hoće li upasti u kadu ili ne.

10.Odličan je detektor kvaliteta suhomesnatih proizvoda. Ako maca odbija određenu šunku ili kobasicu, nemojte je ni vi jesti.

11.Ako inzistira da bude na vašem radnom stolu ili vam želi leći u krilo, ne tjerajte je, također upija negativna zračenja od kompjutera.

12. Ako tipkate na tastaturi a dođe i sjedne u krilo, stavi glavu ili šapu na vaš zglob od šake, vreme je da prekinete sa radom. Premoreni ste. Ukoliko ne shvatite njenu „opomenu”, teško ćete zaspati.

13. Savršena je za vašu liniju. Dok ručate, sijedi preko puta na stolici i fiksira vas pogledom da bi stvorila kod vas osjećaj krivice što vi jedete a njoj ne date. Naravno, ona mora prisustvovati tom događaju i trebate se osjećati počešćenim što je „pristala” da bude sa vama za stolom.

cats-in-love_(400x330)26

14. Ako se popne na dvd player ili televizor, ili ekran od kompjutera, ide zahlađenje. Promena vremena u vidu kiše ide i kada počne ulaziti u komode, ormare i kad baca stvari iz ormara i ušuškava se unutra.

15. Ako pri ležanju na televizoru njen rep visi preko ekrana promijenite kanal, vidjeti ćete nešto što vam neće odgovarati.

16.Ako dođe i legne pored vaše glave ili vam šapicama „gnječi” glavu, predstoji skok tlaka, vrtoglavica, pad imuniteta ili upala sinusa, uha.

17.Ako dođu gosti a ona se smjesti u vaše krilo i fiksira pogledom gosta, taj je energetski vampir. Hoće ga otjerati iz kuće, jer osjeća da vas zamara. Ukoliko dođe gostu u krilo, budite sigurni da vas ta osoba iskreno voli.

18.Ukoliko ide prema ulaznim vratima i hoće uporno izaći vani a inače je ne puštate iz stana, otvorite i vidite gdje je krenula. Ako se radi o steriliziranoj maci, možda joj je dosadno i ako samo pronjuška po hodniku i vrati se u stan, nema opasnosti. Ukoliko pobjegne niz stepenice, spakirajte se i vi i izađite iz stana. Ponesite vrijedne stvari i javite prijateljima da će možda doći do potresa. Ponekad, posebno ako je hodnik mnogo hladniji od stana, to nagoviještava da dolazi jako topao zrak i ona se unaprijed hladi.A možda joj je jednostavno dosadno i hoće prošetati.

19.Ako imate temperaturu i ona dođe u krevet, a to je sigurno da će učiniti, čak i ako spava na drugom mjestu, pustite je da se smjesti gdje ona hoće, makar to bilo i preko vašeg grla ili iznad vaše glave, pomaže vašem organizmu da se izbori sa padom imuniteta.

20. Ako vas počne bez razloga grebati ili gristi, postane razdražljiva, odnesite je kod veterinara. Ukoliko utvrdi da nema bjesnoću ili da je sasvim zdrava, smanjite joj obroke, jedan razlog je višak energije i to bi moglo značiti da vas izaziva na igru, da bi potrošila energiju ali može značiti da ste previše napeti, nervozni i ona vas u stvari upozorava da se smirite. Zvuči čudno ali je tako. U domu u kojem su svi smireni i maca je takva.

Ponekad takvo njeno ponašanje nagovještava da se nekoj osobi za koju ste vrlo emotivno vezani može dogoditi nešto neugodno, da je u nekoj vrsti opasnosti. Mačka je najbolji radar za buduće događaje. Ako je opuštena i spava na leđima i još pri tome sa dignutim šapama, nema problema za ukućane, mogu biti mirni, svi problemi će se uspješno riješiti.

Cheeky-Cat-cats-16096856-1280-800

21. Za dijecu, čak i malenu je pravi melem za dušu. Ako beba plače ili malo dijete neće se spava a imate macu, pustite je u bebinu sobu. Ako skoči u krevet i legne pored bebe, i beba se smiri, poslije nekog vremena je iznesite iz krevetića, odradila je svoje. Mačka nikada neće ogrebati bebu, jer je doživljava kao svoje mladunče.

22. Ako vas noću probudi iz čista mira, ustanite i pregledajte stan. Možete primjetiti da negdje curi voda, da ste zaboravili isključiti pećnicu, glačalo, ona zna kada prijeti opasnost kući, jer ona brine o svojoj teritoriju.

23. Ukoliko vas noću probudi i mijauče kao da vam hoće nešto pokazati, vjerojatno je ulovila neku bubu i hoće ne samo da se pohvali nego vas u stvari uči kako je uloviti.

24. Ne zaboravite da ste vi na njenom teritoriju. Iako vas doživljava kao gazdu, ona je duhovni vođa i zaštitnik doma.

25.Ako vam nepoznata mačka iznenada dođe na prag i hoće ući u kuću, pustite je, posebno ako je odabrala baš vaš stan. Nekome je u vašem domu potreban energetski doping, ili osjeća da je kući potrebna zaštita.

26.Prije nego što odete na put a ostavite ključeve nekome tko će je obilaziti, taj mora dolaziti prije vašeg odlaska češće da se sa njom sprijatelji . Odaberite nekog ljubitelja maca koji će boraviti barem sat – dva pored nje. I ako vas po povratku s puta bude ignorirala, uvrijeđena je što se je ostavili. Obradujete je nekim poklonom, nekom poslasticom za mace ili nekom igračkom. U biti za macu je to veliki šok, bilo bi najbolje da nađete nekoga ko će spavati u vašem stanu sa njom.

27.Ako maca dok spava trza očnim kapcima, mrmlja ili uzdiše, nešto sanja. I ona ima svoje brige i traume. Možda sanja kako miševi prelaze ulicu a ona ih ne može sve uloviti.

Kitty

28. Ako je vama odlazak kod veterinara trauma, bit će i njoj. Najbolje je da veterinar dođe u kuću i da se prvo s njim sprijatelji da vidi da vi s njim lijepo pričate a ne s vrata da ide sa špricom prema njoj. Ako je vama veterinar simpatičan i maci će biti.

29. Maca se može naviknuti na redovni odlazak u vikendicu ali budući je za nju šok izlazak iz stana, dajte joj da prije polaska malo poliže korijen valerijane jer će je to opustiti i ona će uglavnom spavati. Ukoliko u vozilu bude mijaukala, obraćajte joj se tepanjem, i joj pružite ruku kroz rešetke na transportnoj kutiji, da osjeti vaš miris. Povremeno provjetrite automobil jer mace ne podnose zagušljiv prostor.

30. Nemojte nikada biti grubi prema maci, ona vas iskreno voli ali ako grebe nameštaj pronađite način kako da oštri nokte. Grub otirač ili komad pluta bit će joj sjajna podloga za tu aktivnost.

31. Neke mace su prave domaćice. Nađu neki vaš odjevni predmet i nose po stanu, premještaju s mjesta na mjesto. Dajte joj klupko vune da se zabavi.

32. Nemojte nikada vikati na macu ako uradi nešto što je vama nelogično. Treba samo blago povišenim strogim tonom reći „Ne”, shvatit će, a to će vam biti jasno kada pokunjeno ode sa mjesta zločina.

33. Mace vole : penjati se na vitrinu, ulaziti u vitrinu, na police, skrivati se, i dok vi izbezumljeno trčite po hodniku zgrade misleći da je slučajno izašla kada ste posljednji put zatvarali vrata, ona vjerojatno spava u nekom ormaru. Vole vrebati ptice i ne misle kako se vi osjećate kada šetaju po rubu prozora ili terase. Lijek za to je da stavite štitnik na prozor i samo taj otvarajte a što se terase tiče ni kineski zid joj neće biti dovoljan ako nešto naumi. Postoji lijek i za to. Ribarska mreža se tako postavi da vi imate pogled a njoj smeta da se penje po ogradi. Bit će zadovoljna što i ona ima pogled.

Mačke su vrlo profinjene životinje, one neće jesti bilo što, njuškati po prljavštini kao psi, moraju imati čist tanjur, čistu vodu i mnogo nježnosti i ljubavi koju bezuvjetno vraćaju.

Z.B.