fbpx

Zdravlje u šalici crnog čaja

Svakodnevno konzumiranje ovog napitka pogoduje vašem organizmu.

Jeste li znali da je poslije vode čaj najomiljeniji napitak na svijetu? O dobrobitima zelenog čaja zasigurno ste čuli već bezbroj puta, međutim manje je poznato da zeleni i crni potječu od grma iste biljke – Camellia sinensi. Bitna razlika među njima je ta da se zbog različitog načina obrade dolazi i do različitih boja samog lišća kod te dvije vrste čaja, a time i okusa spravljenog napitka.

Crni čaj jakog je i osebujnog okusa te sadrži najveći udio teina u sebi koji ga tako čini izvrsnim i zdravim nadomjeskom za kavu. Uvriježeno je mišljenje da je zeleni čaj izvor zdravlja i ljekovitih svojstava, međutim istina je da je crni čaj upravo taj kojeg je preporučljivo uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

crni_caj_11

Izrazito niska kalorijska vrijednost (2 kcl po šalici čaja) čini ga idealnim za održavanje željene težine, a dodate li mu malo mlijeka i smeđeg šećera – napravili ste zdrav i ukusan napitak prepun nutritivnih vrijednosti.

Njegovo umirujuće svojstvo stimulirajuće djeluje na živčani sustav, štiti od kardiovaskularnih oboljenja, smanjuje razinu kolesterola, djeluje antivirusno i antibakterijski, smanjuje intenzitet glavobolje i povećava fizičku izdržljivost.

crni_caj_10

S obzirom na pozitivne učinke ovog ukusnog napitka, preporučljivo ga je piti svakodnevno u razumnim količinama koje ne bi trebale iznositi više od 3 do 4 šalice dnevno. Pripremajte ga tako da nakon što voda proključa, prelijete je preko listića i pustite da odstoji 2-5 minuta, nakon čega ga možete procijediti.

Za zdravlje vašeg organizma pokušajte dnevnu dozu kofeina koju ispijate u kavi zamijeniti šalicom crnog čaja. Naime, istraživanja su pokazala da je on pravi saveznik u borbi protiv sveprisutnog stresa.

Izvor: she.hr