fbpx

Anti Kraljevu novo suđenje zbog pronevjere novca

Optužnica Kraljeva tereti da je kao načelnik Općine Pašman i član odbora za gradnju mjesne rive s namjerom da se nepripadajuće okoristi preuzeo iznos od 153.408,80 kuna. Zanimljivo je da izvođač radova nikada ništa od Općine i Kraljeva nije potraživao, a radove je izveo do kraja

Ante Kraljev, prvi načelnik Općine Pašman, sjeo je jučer na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru gdje mu je u ponovljenom postupku započelo suđenje zbog pronevjere novca namijenjenog izgradnji i popravku rive u mjestu Banj na otoku Pašmanu.

Svjedočio aktualni načelnik

Optužnica ga tereti da je u svojstvu načelnika Općine Pašman te kao član odbora za gradnju mjesne rive, a s namjerom da se nepripadajuće okoristi, u vremenu od 27. kolovoza do 5. rujna 1994. godine, preuzeo iznos od 153.408,80 kuna.

– Od tog ukupnog iznosa 28.508,80 kuna je preuzeo od mještana Banja koji su ga dragovoljno prikupili, 25 tisuća kuna je bio prihod uljare, a još 27 tisuća tadašnjih DEM temeljem ugovora u kojem je navedeno da se sedam tisuća poklanja, a preostalih 20 posuđuje, preuzeo je od Srećke i Martina Apell – stoji u optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Ta optužnica je, naime, u travnju 2004. godine izmijenjena jer se prvotno za isti iznos osim Kraljeva teretio i Radojko Brnčić, vlasnik građevinske tvrtke Sun Adria d.o.o.

Presudom Općinskog suda u Zadru donesenom 3. svibnja 2004. godine obojica optuženika bila su oslobođena optužbi, a rješenjem Županijskog suda u Zadru od 12. listopada 2001. godine kao neosnovan odbijen je istražni zahtjev ODO-a od 3. travnja 2000. godine protiv osumnjičenika Ante Kraljeva zbog kaznenog djela iz Čl. 292. st. 2. KZ-a.

U nastavku suđenja jučer je svjedočio Nediljko Medić, aktualni načelnik Općine Pašman koji je kazao kako o inkriminiranom događaju zna samo iz kuloarskih priča.

Riva izgrađena

– Ja sam tada bio član Općinskog poglavarstva. Sjećam se da se pričalo kako će se skupljati novac i da će Općina dio sufinancirati. Sjećam se i da se po mjestu pričalo kako je dio novca nestao – ispričao je Medić, kazavši još kako danas Mjesni odbori nemaju svoje odvojene račune već da se sve plaćanje odvija preko računa Općine.

Srećka Apell Fantov, hrvatska državljanka s prebivalištem u Njemačkoj, ispričala je kako je godinama sa suprugom dolazila u Banj na ljetovanje te da je tamo komunicirala s puno ljudi, a među njima i s Kraljevim.

– Pitala sam zašto su radovi na rivi stali, a on je rekao da nemaju novca. Pošto smo ja i suprug planirali tamo i kuću graditi, odlučili smo pomoći. Dali smo novac i dobili potvrdu. U kutu su bili podaci općine što je za mene bio zakon. Ništa nisam sumnjala – ispričala je svjedokinja navodeći kako je za par godina pitala što je s novcem koji je posudila, ali joj je Kraljev kazao kako će joj novac vratiti Općina, a tadašnji načelnik Dujmović, pak, da je govorio kako taj račun nije proknjižen pa da se obrati Kraljevu.

Zanimljivo je, naime, da vlasnik tvrtke koja je izvodila radove nikada ništa od Općine nije potraživao, a tako ni od Kraljeva, te da je predmetna riva u to vrijeme izgrađena.

Suđenje se nastavlja u ožujku.

Izvor: Zadarski list