fbpx

Aplikacija koja vam plaća da šaljete poruke!

Španjolska mobilna aplikacija koja korisnicima plaća 25 eura mjesečno za slanje poruka prijateljima ako prihvate reklame, mogla bi oteti dio prihoda telefonskim operaterima kako se korisnici budu sve više prebacivali na besplatne servise za razmjenu poruka.

Servis Chad2Win sa sjedištem u Barceloni je od svog lansiranja prošlog mjeseca do sada privukao blizu 100.000 korisnika koji primaju po jedan cent za svaku reklamu koju vide i tri centa za svaki oglas na koji kliknu, rekao je direktor Fernando Troyano za Reuters.

Chad2Win je samo jedan od rastućeg broja besplatnih SMS servisa, međutim jedinstven je po tome jer je prvi koji je kupcima ponudio plaćanje po reklami.

Besplatni servis za razmjenu poruka WhatsApp objavio je da je u kolovozu ove godine procesirao 10 milijardi poruka na dan u svijetu u usporedbi s 21 milijardom SMS dnevnih poruka koje su plaćene.

Telekomunikacijska istraživačka tvrtka Ovum procjenjuje da su prošle godine operateri izgubili 23 milijarde dolara u prihodima od poruka, a sve zbog ovih aplikacija koje šalju poruke preko interneta.

James Barford, mobilni analitičar tvrtke Enders Analysis kaže da su slični servisi koji nude nešto besplatno u zamjenu za oglašavanje, uključujući tražilice i telefenske servise, doživjeli neuspjeh.

“Tu je očito problem u tome da tip osobe koja je oprezna sa svojim novcem, vjerojatno neće biti atraktivna za oglašivače,” rekao je on.

Mnoge tvrtke, uključujući Volkswagen, Panasonic i španjolsku tvrtku Caixabank dogovorile su se da će se oglašavati na Chad2Win koji je trenutno dostupan samo u Španjolskoj.

Korisnik treba napraviti 800 klikova na reklame kako bi zaradio maksimalni iznos od 25 dolara mjesečno. Troyano kaže da većina korisnika ipak nije sklona tome da klika i gleda reklame za više od 5 do 10 eura mjesečno.

Kako bi izazvali besplatne tekstualne servise, Telefonica, France Telecom i Vodafone pokrenuli su u studenom suparničku aplikaciju u Španjolskoj pod nazivom Joyn.

Kolač koji se dijeli je sve manji. U Španjolskoj, gdje je svaki četvrti radno sposobni nezaposlen, broj poslanih tekstualnih poruka pao je s 3,7 milijardi u trećem tromjesečju 2007. godine na 1,4 milijarde poslanih poruka u trećem tromjesečju 2012.

Izvor: net.hr/ sb/Huffington Post