fbpx

“BANKE IGRAJU PRLJAVO! RAT KOJI SU ZAPOČELE MORAT ĆE I DOVRŠITI” Linić o minusima

Ministar Vrdoljak (HNS) kazao je da je riječ o rizičnom prijedlogu koji ‘ima puno prednosti i puno mana’

Ministar financija Slavko Linić poručio je kako ne razmišlja o odustajanju od zakonskog prijedloga kojim bi se ograničili minusi na tekućim računima građana, prozvavši banke za prljav posao kojim taj prijedlog žele spriječiti. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da je riječ o rizičnom prijedlogu koji ‘ima puno prednosti i puno mana.’

– Nit se predomišljam, niti o tome razmišljam. Prema tome sve ovo što čitate je rezultat prljavog posla banaka. To samo znači da smo dobro osmislili i odlučili kontrolirati što banke rade i što građanima oduzimaju. Rat koji su započele morat će i dovršiti – rekao je Linić uoči sjednice Vlade.

Na pitanje novinara misli li uistinu da će građani u godinu dana moći dovesti u red svoje financije i smanjiti minuse do razine iznosa mjesečnih primanja, Linić je poručio da svatko ima svoje interese te da će vrijeme pokazati.

Linić kaže i kako bankari imaju dovoljno novaca da plaćaju pojedine ekonomiste koji onda pokušavaju njihove zarade “pravdati s ekonomskim logikama, potrošnje, nepotrošnje…”

– Samo neka troše novce, ali to znači, ako troše novce, mi ćemo se pobrinuti da ih ne mogu uzimati građanima – poručio je ministar financija.

Odbacio je mišljenja bankarskih krugova da građani neće biti u mogućnosti u roku od godinu dana dovesti u red svoje osobne financije te da će se zbog smanjenja minusa na tekućim računima smanjiti osobna potrošnja, a država i dalje tonuti.

– Očito da se bore za svoje interese, a to znači da puno uzimaju građanima i to je razlog zašto šire ovakve priče – rekao je Linić.

Poručio je kako će Ministarstvo financija prikupiti dosta podataka i njima pokušati voditi polemiku s bankarskim sustavom. – A ne plašeći građane i ne na taj način da širimo neistine kroz medije. Po tome se razlikujemo – naglasio je ministar financija.

Podaci se prikupljaju i bit će poznati kad predložimo zakon, rekao je Linić dodajući da će Ministarstvo financija imati dovoljno materijala da ih prezentira javnosti i nastavi polemiku.

Izvor: Jutarnji list