fbpx

Čak 109 maloljetnika na zadarskom području sumnjiči se za 220 kaznenih djela

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 15-godišnjakom kojeg se sumnjiči da je krajem studenoga prošle godine u Ulici Stjepana Radića u Zadru 81-godišnjoj prolaznici otrgnuo lančić s vrata vrijedan nekoliko tisuća kuna.

Maloljetnik se također sumnjiči da je tijekom siječnja provalio u dva kioska na području Zadra, a uz to je pokušao provaliti i u trgovinu. Zbog počinjenih kaznenih djela, Državnom odvjetništvu za mladež podneseno je posebno izvješće.

Dio dnevnih biltena

– Policija je tijekom prošle godine otkrila i obradila 109 maloljetnih počinitelja koje se sumnjiči za ukupno 220 kaznenih djela, što je za oko 40 djela više nego godinu prije. Najveći broj, njih 143, odnosi se na teške krađe, od kojih je 12 drskih krađa, kaže Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, u čijim su dnevnim biltenima maloljetni prekršitelji zakona postali neizostavni dio. Bilo da je riječ o krađama ili provalama, glavni počinitelji su maloljetnici u dobi od 15 do 17 godina.

Zloupotreba droga

Osim u provalama i krađama, maloljetnici su sudjelovali i u prometnim nesrećama, ali i u tučnjavama i pljačkama. Njih četvero je tako, prema informacijama iz zadarske policije, osumnjičeno za izazivanje prometnih nesreća, a osim toga, počinili su i tri kaznena djela teške tjelesne ozljede, kao i tri razbojstva.

Godinu prije, najviše maloljetnika prijavljeno je zbog više od stotinu krađa i teških krađa. Visoko po broju prijava je i zloupotreba opojnih droga, pa je tako na Županijskom sudu u Zadru zbog droge optuženo 130 maloljetnika, od čega 73 za krađu, te njih 48 za tešku krađu.

15-godišnjak osumnjičen za 11 kaznenih djela

U prosincu je zadarska policija dovršila i kriminalističko istraživanje nad 15-godišnjakom kojeg se sumnjiči za 11 kaznenih djela na širem zadarskom području. Maloljetni provalnik krao je po ugostiteljskim objektima, trgovinama i kioscima, a policija ga sumnjiči i za tri drske krađe zlatnih lančića od prolaznica. Osumnjičen je i za krađu ženske torbice na plaži Kolovare u kojoj su bili mobitel, novčanik i fotoaparat, te za krađu novca iz ženske torbice u jednoj trgovini u Zadru.

Izvor: SD