fbpx

Desetkovani smo, ali idemo pružiti jak otpor najboljoj momčadi lige

Nužno je da pružimo dobru partiju i da se vratimo u ritam nakon svih “scila i haribda”, koje su nam se događale prethodnih dana. Možemo im se suprotstaviti jedino viškom entuzijazma, borbenosti i htijenja, te prvenstveno pravim obrambenim pristupom, kakvog smo imali ovdje kada smo ih pobijedili – kaže trener Zadra

Treći put ove sezone Zadrani utakmicu igraju ponedjeljkom. Prethodna dva nisu im donijela sreću, jer su poraženi od Krke i Olimpije, no bilo je to davno, početkom listopada prošle godine. Treću sreću tražit će večeras, na jednom od najtežih gostovanja u regionalnoj ligi, kod prvoplasirane Igokee, koja u svojoj dvorani ima omjer 9-1, a nedavno je osvojila i kup BiH, pobijedivši u finalu Široki. Situacija je za momčad Ante Nazora još i teža, s obzirom da će biti bez trojice stožernih igrača, Romea Travisa, Gorana Vrbanca i kapetana Ive Ivanova pa se pobjeda u Laktašima čini gotovo kao nemoguća misija, no upravo je u ovakvim (ne)prilikama Zadar ponekad znao iznenaditi.

– Situacija nije laka, budući da još uvijek ne možemo računati na Romea Travisa, koji se oporavlja i vjerojatno će danas tek početi s treninzima. Kapetan Ivanov je zadobio dva udarca u leđa i osjeća jako uklještenje. Vrlo vjerojatno ni on neće na put, kao ni Goran Vrbanc, čiji zdravstveni karton nije baš najbolji. Ima lošu krvnu sliku, osjeća se umorno i bit će podvrgnut pregledu da vidimo konkretno o čemu se radi. Dakle, opet smo desetkovani, ali to nije razlog da ne odigramo dobro i ne pružimo jak otpor najboljoj momčadi lige – kaže Ante Nazor.

Trener Zadra ističe i sljedeće.

– Ovo je prilika za neke druge igrače, koji su manje igrali, da se pokušaju izboriti za svoje minute.

Izići iz kontraritma

Igokea ima 15 pobjeda, Zadar sedam, dakle, ne treba posebno naglašavati tko je u ovom dvoboju veliki favorit. Zato Zadrani nemaju pritisak imperativa rezultata, ali nipošto ne razmišljaju o ovoj utakmici kao o nečemu, što samo treba odraditi.

– Nužno je da pružimo dobru partiju i da se vratimo u ritam nakon svih “scila i haribda”, koje su nam se događale prethodnih dana. Pritom mislim na utakmicu u kupu protiv Cibone, gdje smo doživjeli totalni raspad sustava i posljednja dva domaća poraza u ABA ligi, koji su nas doveli u kontraritam.

Igrači i trener uvijek ističu da na treninzima rade na ispravljanju pogrešaka u igri. Koliko je to u proteklom razdoblju bilo zadovoljavajuće?

– Stalno treba raditi, a utakmice će pokazati koliko ćemo biti zadovoljni, jer su one jedino mjerilo. Neke stvari možemo briljantno raditi na treningu, a ako se iz ovog ili onog razloga to ne dogodi na utakmici, uzalud je reći da smo to dobro napravili. Treba imati strpljenja s ovom momčadi. Smatram da igrači kroz ovu ligu trebaju dosta dobiti na iskustvu i neke stvari automatizirati, a utakmice su jedini pokazatelji jesu li te stvari usvojene na pravi način.

Igokeina kemija

Podatak da je Zadar jedna od četiri momčadi, koje su ove sezone pobijedile Igokeu (ostale su Cedevita, Olimpija i Budućnost), nije za zanemariti. U prvom dijelu sezone na Višnjiku završilo je 61:60.

– Smatram da je jedini put da nešto napravimo da i tamo odigramo utakmicu kao tada u Zadru. Ne treba uopće trošiti riječi o toj momčadi, koja je izuzetno dobro popunjena na svim pozicijama. Imaju dva iznimno kvalitetna Amerikanca na ključnim pozicijama, Hammondsa na jedinici i Edwardsa na petici. Fizički su spremni, iskusni i imaju najbolju kemiju od svih momčadi u ligi. Zato i kažem da je to najbolja momčad. Možemo im se suprotstaviti jedino viškom entuzijazma, borbenosti i htijenja, te prvenstveno pravim obrambenim pristupom, kakvog smo imali ovdje – ističe trener Zadra.

Igokea je specifična po tome što nema nekog posebnog igrača ili nekoliko njih, koji vode glavnu riječ, već doista svi sudjeluju i daju važan doprinos. Statistički se izdvaja Branko Jorović koji je s prosjekom od 13,6 poena deseti strijelac lige, a s valorizacijom 15,9 šest na listi najkorisnijih igrača.

– Uz njega, mogu izdvojiti i Joksimovića, koji je podjednako opasan i po prodor i po šut i najbolji je asistent momčadi. Štemberger također ima vrlo visok šuterski rang, iako na posljednjih nekoliko utakmica to nije pokazao. Rotiraju deset igrača. Imaju tempo igre i vrlo čvrstu obranu, dominiraju u skoku, agresivnosti, tranzitivno su dobri… Baš su kompletna momčad iz koje bi bilo pogrešno izdvajati pojedince. U potpunosti je pogođena kemija u momčadi, a to je u košarci najvažnije – za kraj će Nazor.

Izvor: ZL