fbpx

Domagoju Ćustiću uvjetna kazna za smrt suputnika, krivac bura

Po zaključku vještaka, uzroci nesreće bili su brzina i jak vjetar. No budući da nitko sa sigurnošću nije mogao reći kolika je bila snaga vjetra, upitna je i brzina od 115 kilometara na sat koju je vještak izračunao po pravilima struke. Ta formula, međutim, podrazumijeva suho vrijeme i normalne uvjete na cesti

Uvjetnom kaznom u trajanju od godine i pol zatvora, s rokom kušnje od tri godine, jučer je osuđen 24-godišnji Domagoj Ćustić, vozač kombija u kojemu je 2009. godine poginuo njegov rođak Ivan Tartaro (22).

Bratu tragično stradalog nogometaša NK Zadar Hrvoja Općinsko državno odvjetništvo na teret je stavljalo da je kao mlad i neiskusan vozač 28. ožujka 2009. godine iz pravca Zadra prema Murvici vozio teretno, kombi vozilo i to brzinom od 115 kilometara na sat, iako je taj dan puhalo olujno jugo. Stoga je u jednom trenutku, nedaleko od mjesta Crno, izgubio kontrolu nad vozilom i prešao u desnu kolničku traku, a zatim se vratio u lijevu, sletio s kolnika te se isprevrtao uz cestu. Oba njegova suvozača ispala su iz vozila, no Roko Ćustić srećom prošao je tek s nekoliko ogrebotina i prijelomom palca ruke.

Presuda je uslijedila nakon svjedočenja Radojke Tartaro, majke poginulog mladića i tete optuženog Domagoja, te sudskog vještaka prometne struke Petrice Borića.

Tragedije u obitelji Ćustić

– Moja bol je prevelika, ali Domagoja ne krivim ni malo. On je sve ovo vrijeme bio uz mene, kao i cijela obitelj. Teško mi je, ali bi mi bilo još teže da se sad i Domagoju nešto dogodi – na granici suza rekla je jučer u sudnici Radojka Tartaro dodajućši kako se sjeća da se Domagoj nakon nesreće povukao u sebe i da zna koliko je smrt njezina sina Ivana i njega pogodila. Ispričala je i kako su njih dvojica do tragedije bili nerazdvojni kao braća te da su zajedno i radili. Nesreća se, podsjetila je, i dogodila po njihovu povratku s posla kući u Murvicu.

– Ja se Bogu molim samo da meni i našoj obitelji dade snage da sve ovo izdržimo. Ja na ovu nesreću gledam s božje strane da se, možda, morala dogoditi. Ne znam kako bih to opisala, ali godinu dana ranije tragično je nastradao Domagojev brat. Našoj obitelji kroz tu godinu dana nanizalo se nekoliko stravičnih tragedija – ispričala je Radojka Tartaro dodajući kako i danas ona i Domagoj odlaze zajedno na groblje gdje i Hrvoju i Ivanu pale svijeće na njihovom posljednjem počivalištu. Dodala je kako zna ako ona ne stigne otići na grob da će to sigurno učiniti Domagoj te da to i vidi kasnije po cvijeću i svijećama.

Nakon nje svjedočio je sudski vještak za promet Petrica Borić koji je kazao kako je utvrdio da je uzrok nesreći, osim brzine, bio i jak vjetar. Od Hidrometeorološkog zavoda je saznao da je taj dan na zadarskom području puhala orkanska bura.

Puhala orkanska bura

– Vozač je kod takva naleta vjetra bespomoćan, ali vjerujem da je vozio sporije kako bi šteta bila manja. Po parametrima koje sam dobio od policije te vidio na licu mjesta ja sam došao do zaključka da se vozilo prije izlijetanja kretalo brzinom od 115 kilometara na sat. To proizlazi iz tragova zanošenja, mjesta prvog udara i zaustavnog mjesta – rekao je vještak, no na upit Andreja Korljana, branitelja okrivljenog vozača, je li pri tome uzeo u obzir učinak tako jakoga, orkanskog vjetra, vještak je odgovorio da je takvo što nemoguće, jer nitko nije mogao utvrditi jačinu vjetra u tom trenutku.

– Ja sam svoje vještvo sačinio po pravilima struke. Dakle, postoji tablica iz koje se može točno po navedenim parametrima izračunati brzina – pojasnio je vještak. Ipak dodao je i kako su tablice sačinjene za suho vrijeme i normalne vremenske i ostale uvjete pri kojima se vozilo.

Nakon takvih iskaza dvoje jučer saslušanih svjedoka zastupnica tužiteljstva Danijela Buškulić Padovan izmijenila je opis činjeničnog akta pa je umjesto navoda da je hotimice izazvao prometnu nesreću teretila ga za nehotice izazivanje nesreće za što je zakonom predviđena uvjetna osuda.

Iako je Buškulić Padovan predložila kaznenu sankciju u trajanju od 1,5 godine zatvora, s rokom kušnje od četiri godine, predsjednik sudskog vijeća Domagoj Kurobasa Ćustiću je uvjetni rok umanjio za godinu dana.

ĆUSTIĆ: ODGOVORAN SAM, TEŠKO MI JE
Domagoj Ćustić na prvotnu se optužbu očitovao riječima kako se osjeća odgovornim, ali ne i krivim za namjerno izazivanje nesreće. Mladić je kazao i kako bi, da je to moguće, svoj život zamijenio s Ivanovim. Nakon izmjene optužnog akta upitan o krivnji ponovio je kako se osjeća odgovornim i izrazio još jednom duboko kajanje.

– Točno godinu dana ranije izgubio sam brata, djed mi je iznenada preminuo, a Ivan mi je bio kao drugi brat. Njegova pogibija bila je “točka na i”. Otad živim samo da preživim. Velika je tragedija zadesila moju obitelj. Teško nam je – rekao je Domagoj Ćustić.

Izvor: ZL