fbpx

EU PARLAMENTARCI: Nema EU novca dok ne riješite nezakonite financijske odljeve!

Monica Macovei, članica Europskog parlamenta iz Rumunjske, Roger Helmer, član Europskog parlamenta iz Velike Britanije, Nataša Srdoč, suosnivačica i Predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku i Joel Anand Samy, suosnivač i dopredsjednik Adriatic institut za javnu politiku, odaslali su otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću i ministru financija Slavku Liniću.

U pismu se upozorava da hrvatska država još uvijek nije ništa poduzela po pitanju 11.4 milijardi eura nezakonitih financijskih odljeva. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Milanoviću i gospodine Liniću,

U ime poreznih obveznika država članica Europske Unije i hrvatskih građana i poreznih obveznika zatražili smo od hrvatske vlade da se očituje o problemu više od $15.2 milijardi dolara (€11.4 milijardi) nezakonitih financijskih odljeva. Razočarali smo se izostankom pravovremenog odgovora i nastavljamo tražiti odgovornost.

Kao što znate, Global Financial Integrity, organizacija sa sjedištem u Washington DC-u koja se bavi istraživanjem i aktivizmom je u svojem izvješću objavljenom u prosincu 2012, našla da je više od $15.2 milijardi dolara napustilo Hrvatsku kroz kriminal, korupciju i poreznu evaziju tokom perioda 2001 do 2010 godine. Tokom istog perioda, porezni obveznici Europske unije slali su financijsku pomoć Hrvatskoj.

Planira se da će Hrvatska dobiti €11.1 milijardi eura ($14.8 milijardi dolara) sredstava europske unije u periodu 2014 do 2020. godine. Od ogromne je važnosti da ova sredstva ne završe podržavati korumpirane mreže (prijevod teksta) i budu poslana na privatne račune hrvatskih korumpiranih političara, državnih dužnosnika ili njihovih privatnih partnera u kriminalu u Hrvatskoj i jurisdikcijama drugih zemalja.

Gospodine Milanoviću i gospodine Liniću, očekujemo Vaš pismeni odgovor na slijedeća ključna pitanja:

Da li su hrvatske vlasti zatražile informacije od vlasti u Lihtenštajnu, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama uključujući imena pojedinaca i pojedinačne iznose transferiranih sredstava obuhvaćene nezakonitih financijskim odljevima?

Koliko slučajeva nezakonitog bogaćenja je hrvatska država tužila od 1991. godine? Koliko je sredstava naplaćeno za hrvatsku riznicu do sada? Molim vas, dostavite nam detalje svih ovih slučajeva.

Praksa slanja sredstava poreznih obveznika Europske unije Hrvatskoj se ne može nastaviti dok hrvatska vlada ne uspostavi punu odgovornost i polaganje računa. Vlada se mora prihvatiti rješavanja problema nezakonitih financijskih odljeva i korupcijom političara i državnih dužnosnika. Vlada mora naplatiti (izvršiti povrat) sredstava koja su se nagomilavala kroz korupciju i primjeniti mjere kako bi se stalo na kraj korupciji.

Očekujemo Vaše odgovore.
S poštovanjem

Kako je točno iz Hrvatske ukradeno 15,2 milijardi eura pogledajte u uvom video prilogu:

[vsw id=”1xzn8AG-dNM” source=”youtube” width=”525″ height=”350″ autoplay=”no”]

Izvor: index.hr