fbpx

EVN: O istrazi u vezi s plinofikacijom doznali smo iz “Slobodne Dalmacije”

Nakon medijskih napisa da USKOK provodi istragu o projektu plinofikacije Zadarske županije, čelnici tvrtke EVN Croatia plin, koja je na rok od 30 godina dobila koncesiju za tu plinofikaciju, rekli su na današnjoj konferenciji novinare da su za policijsku istragu doznali iz medija.

Jedan od direktora EVN-a Gottfried Reisenauer rekao je kako nitko iz policije ni iz bilo kojega drugog državnog tijela s tim u vezi s njima nije kontaktirao, niti im je postavio bilo kakva pitanja.

“Želimo jasno reći da uvijek postupamo i poslujemo u skladu s ugovornim obvezama i u skladu s propisima, a ako bude potrebno, ako nas netko bude kontaktirao iz policije ili nekog tijela državne uprave, rado ćemo dati potrebne odgovore”, dodao je.

EVN Croatia plin natjecao se i dobio koncesiju u skladu sa svim propisima i zakonima, a na pitanje novinara daju li u svojim milijunskim poslovima proviziju – jedan od direktora EVN Croatia plina Werner Casagrande odgovorio je kratko: “Ne!”

Na pitanje da komentira slučaj, iz ureda zadarskoga župana Stipe Zrilića odgovoreno je da je postupak za odabir koncesionara za plinofikaciju Zadarske županije proveden “transparentno i javno”, a odluku je donijela Županijska skupština.

Župan Zrilić rekao je da USKOK s njim dosad nije razgovarao o tom slučaju.

Inače, EVN Croatia plin u plinofikaciju Zadarske županije dosad je uložio 3,5 milijuna eura, a u sljedećih nekoliko godina u plinofikaciju Dalmacije namjerava uložiti dodatnih 20 milijuna eura.

Kako je prije mjesec i pol dana pisala “Slobodna Dalmacija”, istražitelje najviše zanima javni natječaj na kojem je 30-godišnju koncesiju dobila austrijska tvrtka EVN AG, koja u Hrvatskoj djeluje preko tvrtke EVN Croatia plina.

Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan tada je rekao samo da se provode izvidi zbog sumnje u nezakonitosti, a zadarski župan Zrilić potvrdio je kako je policija uzela svu dokumentaciju vezanu uz plinofikaciju i koncesije na pomorskome dobru, dodajući kako ne zna o čemu je riječ ni koji su motivi te istrage.

Izvor: Slobodna Dalmacija