fbpx

Evo tko su rekorderi plastične kirurgije

Oko 15 milijuna osoba širom svijeta podvrgnulo se zahvatu estetske kirurgije tijekom 2011. godine. Koje su procedure najpopularnije i zašto ljudi iz Južne Koreje toliko trče pod nož i iglu?

Južnokorejci imaju više plastičnih operacija, s obzirom na broj stanovnika, nego bilo koja druga nacija na svijetu – čak jedan na 77 stanovnika uljepšava se na takva način. Međutim, ako se gleda samo broj plastičnih operacija bez obzira na sveukupni broj stanovnika, najviše zahvata se i dalje obavlja u SAD-u. Naime, ovlašteni estetski kirurzi iz SAD-a izveli su u jednoj godini više od milijun kirurških zahvata te više od dva milijuna nekirurških procedura kao što je davanje injekcija Botoxa.

Kad se gleda na broj procedura s obzirom na broj stanovnika, SAD je tek na četvrtom mjestu, iza Južne Koreje, Grčke i Italije. Kolumbija, Tajvan, Japan, Brazil, Francuska i Meksiko zaključuju popis 10 zemalja s najvećim brojem kirurških zahvata s obzirom na broj stanovnika. Hrvatski građani na kirurške zahvate još uvijek ne idu tako često, pa nas nema ni među 25 zemalja u kojima se najviše izvode zahvati ove prirode.

Tako pokazuju podaci međunarodne udruge estetskih kirurga (International Society of Aesthetic Plastic Surgeons), koji su objavili i da je 2011. godine, 15 milijuna osoba širom svijeta imalo zahvat u ordinaciji estetskog kirurga.

Južnokorejski fenomen

Prošle godine čak je 20 posto žena u dobi od 19 do 49 u južnokorejskom glavnom gradu Seoulu priznalo da je imalo estetski zahvat.

Jedna od popularnijih procedura je operacija vjeđa nakon koje oči nemaju orijentalni nego zapadnjački oblik. Mnogi dolaze u ordinaciju sa slikom slavne osobe i traže takav nos ili oči.

I Miss Južne Koreje za 2012. godinu, Yu-Mi Kim priznala je da se podvrgla zahvatima: ‘Nikad nisam rekla da sam se rodila lijepa.’ Čak je i pjevač PSY čiji je ‘Gangnam Style’ postao globalni hit, rekao da su ga iz njegove diskografske kuće poticali da ide na plastičnu operaciju.

Operacije nosa najpopularnije su u Aziji, a Kina, Japan i Južna Koreja nalaze se među pet nacija u kojima je ovaj zahvat najpopularniji.

Operacija grudi najviše se izvodi u SAD-u, a odmah nakon toga u Brazilu, Meksiku, Italiji i Kini.

SAD i Brazil zemlje su u kojima se obavlja najviše podizanja vjeđa i uklanjanje masnog tkiva s područja trbuha. U Brazilu se često izvodi i smanjivanje muških prsa, ugrađuju implantanti u zadnjicu i izvodi ‘vaginalno pomlađivanje’, gdje se okolno tkivo učvršćuje kako bi izgledalo mlađe.

Najpopularniji zahvati na svijetu:

1. Povećanje grudi

U jednoj godini operacija povećanja grudi obavljena je 1.295.251 puta.

2. Liposukcija

Masno tkivo ispod kože se putem sonde vadi iz tijela. Širom svijeta je obavljeno 1.268 287 procedura.

3. Blefaroplastika

Riječ je o operaciji spuštenih vjeđa. Obavljeno je 703.610 operacija.

4. Abdominoplastika

Korekcija opuštenog trbuha uključuje korekciju položaja mišića trbušne stjenke ili otklanjanje viška masnog tkiva i kože u predjelu donjeg trbuha. Izvedeno je oko 553.399 operacija širom svijeta.

5. Rinoplastika

Operaciji nosa podvrgnulo se 478.023 osoba.

Među 20 najpopularnijih ušla je i operacija ubacivanja implantanta u zadnjicu. A najpopularnija neinvazivna proceudra je Botox.

Izvor: net.hr/T.T. /DailyMail