fbpx

Gradski proračun isti, a siromašni Zadrani još siromašniji

Pune ruke posla imaju djelatnici zadarskog Crvenog križa gdje mjesečno pomoć potraži gotovo 1.500 korisnika, dok dnevno kroz prostorije Caritasa prođe od 25 do 30 građana u potrazi za odjećom i obućom. Građani koji spas traže u kontejnerima i plastičnoj ambalaži postali su žalosna, ali uobičajena svakodnevica

Socijalne mjere Grada Zadra u protekloj je godini koristilo je desetak tisuća korisnika, a u odnosu na prošlu ove je došlo do neznatnog povećanja njihova broja. Mario Pešut, pročelnik gradskog Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo pojasnio je kako se zapravo produbio jaz između onih koji su do sada bili siromašni i onih koji još uvijek uspijevaju držati glavu na površini krize.

– Došlo je do neznatnog povećanja broja korisnika, zapravo ne radi se toliko o novim korisnicima koliko o tome da su se naši dosadašnji korisnici našli u još težoj situaciji, kaže Pešut.

U Zadarskoj županiji 12.809 nezaposlenih

Proračun Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb iznosi 24.304.200 kuna, što je veći iznos od proračuna za 2012. godinu koji je nakon rebalansa gradske kase u konačnici iznosio 23.592.900 kuna, umjesto početno dodijeljenih 25,6 milijuna kuna. Realno je za očekivati kako bi i ovogodišnji proračun mogao biti smanjen rebalansima do konca godine.

I dok se brojke u proračunu smanjuju sve je više onih koji nemaju dovoljno za život. Po posljednjim alarmantnim brojkama čak je trećina hrvatskog stanovništva siromašna, a stopa registrirane nezaposlenosti za prosinac 2012. iznosila je 21,1 posto. U siječnju 2013. registrirana nezaposlenost iznosi 372.003, od čega su čak 109.127 mladi do 24 godine. Novoprijavljenih je 36.394, a iz evidencije je izišlo 22.605 korisnika. Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju kako je na području Zadarske županije registrirano 12.809 nezaposlenih, od čega 5.468 na području Zadra. U evidenciju je ušlo 1.355 novih korisnika dok je izišlo svega 899 korisnika. Čak niti sezonski poslovi neće biti dovoljni da osiguraju posao svima kojima je potreban, a trenutačno su slobodna svega 593 radna mjesta.

Pune ruke posla imaju djelatnici zadarskog Crvenog križa gdje mjesečno pomoć potraži gotovo 1.500 korisnika, dok dnevno kroz prostorije Caritasa prođe od 25 do 30 građana u potrazi za odjećom i obućom. Građani koji spas traže u kontejnerima i plastičnoj ambalaži postali su žalosna, ali uobičajena svakodnevica.

Obitelji sve ugroženije

Ove godine iz proračuna Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo 13.107.400 kuna namijenjeno je programima socijalne skrbi, a tu su uključeni pomoć za uzdržavanje, stanovanje, jednokratne pomoći doplatak za pomoć i njegu, usluge obiteljske medijacije, usluge boravka i smještaja i druge. Najveća stavka u Programu socijalne skrbi i ove će godine otići na zaštitu životnog standarda i to od podmirivanja troškova stanovanja, električne energije, drva za ogrjev, komunalnih usluga do subvencija gradskog prijevoza.

Naime, procjenjuje se da pravo na besplatan prijevoz godišnje koristi 8.000 korisnika. Ugrožene su sve češće obitelji, a pravo na subvenciju boravka djece u predškolskim ustanovama tijekom ove školske godine ostvarivat će 300-tinjak obitelji.

Jednom od najugroženijih skupina smatraju se umirovljenici. Usluge službe pomoći i njege u kući koristi sedamdesetak osoba s područja grada i otoka, a u službi je zaposleno 11 njegovatljica i jedan vozač, no potrebe za ovim zaposlenicima sve su veće. Nešto sredstava otići će na udrugama umirovljenika koje sve skupa broje 3.000 članova, a iz proračuna za 2013. svaki će umirovljenik, čija mirovina ne prelazi iznos od 2.000 kuna, dobiti jednokratnu pomoć, tzv. “uskrsnicu” od 200 kuna. Uz umirovljenike, upozorava Pešut, najugroženija skupina su samohrane majke.

– Kako nam je proračun financijski sličan kao i lani, i naši programi ostaju slični s težištima na ciljane skupine. To je samačka staračka populacija te nezaposlene samohrane majke za koje smo procijenili da su zapravo najugroženije, zaključio je Pešut.

Brojne ugrožene skupine tako će i ove godine podijeliti proračun u kojem je previše stavki, a jednaka prava za sve ostat će i dalje samo utopija.

Izvor: ZL