fbpx

HIGHWAY PILOT Potpuno automatizirana vožnja postaje stvarnost

Auti će u gužvama uskoro preuzeti ulogu vozača: kočit će, ubrzavati i upravljati potpuno automatski

Već danas poznajemo bezbroj učinkovitih sustava za pomoć vozačima kako bi sigurnije i opuštenije došli do cilja. Sustavi za održavanje brzine, održavanje razmaka, upozorenja na prometne gužve, sustavi za automatsko parkiranje auta vrlo su učinkoviti, no Bosch je već sada poduzeo prve korake do potpuno automatizirane vožnje i radi na sustavima za pomoć koji samostalno vode kroz gužvu na autocesti.

Automobili će tako u prometnim gužvama sve više preuzimati ulogu vozača: kočit će, ubrzavati i upravljati potpuno automatski. Sustav za pomoć pri vožnji u gužvama aktivirat će se od pri brzinama o nula do 50 km/h i time pokrivati tipični režim naporne stani-kreni vožnje. Ovdje Bosch vidi prostor za usavršavanje gdje će sustavi za pomoć pri vožnji u gužvama omogućavati da se i u gustom prometu dođe na cilj što je opuštenije moguće.

Prve će se verzije ovog sustava prema planovima početi serijski proizvoditi 2014. godine i ugrađivati u automobile. Sljedećih će godina ova funkcija obuhvaćati sve veće raspone brzine i složenije situacije u vožnji i tako ubudućnosti postati Highway Pilot koji će omogućiti potpuno automatiziranu vožnju.

Kako bi to izgledalo u praksi? Sustav za automatsku kontrolu razmaka (ACC) već danas prepoznaje automobile koji se voze ispred njega i prema njima prilagođava razmak i brzinu vlastitog vozila. Suradnja elektroničkog programa stabilnosti (ESP) i videokamere koja prepoznaje vozni trak te elektromehaničkog upravljača daje tehničku bazu za automatsko vođenje vozila. Nakon toga, učinkoviti softver izračunava odgovarajuće upute koje omogućuju opuštenu i sigurnu vožnju.

Automatska izmjena voznog traka sljedeći je funkcionalni korak. Za to su potrebni dodatni radarski senzori na stražnjem dijelu automobila koji prepoznaju vozila koja se brzo približavaju kao i takozvana dinamična navigacijska karta. Putem mobilne radio-veze ta karta uvijek može primiti informacije o aktualnim radovima na cesti i ograničenjima brzine. Vozač i dalje ima odgovornost za upravljanje vozilom, ali se može ograničiti na nadzor zbivanja.

Konačno, premda će sva ova tehnologija zasigurno olakšati život u automobilima na auto cestama, najveći izazov ostaje gradski promet u kojem se prilikom upravljanja vozilom u obzir moraju uzeti najrazličitije situacije, često nepredvidive, baš kao i najrazličitiji sudionici u prometu što će biti sljedeći veliki izazov za proizvođače.

Izvor: Jutarnji list