fbpx

Hrvatska lekcija na Craven Cottageu

Igor Štimac s pravom je ponosno koračao travnjakom Craven Cottagea četrdesetak dana uoči najvažnije utakmice dosadašnjega izbornikovanja. Hrvatska je jučer iz Londona poslala jasnu poruku uoči maksimirskoga dvoboja sa Srbijom 22. ožujka, očitavši lekciju podređenom protivniku s Dalekoga istoka

Hrvatska nogometna reprezentacija deklasirala je jučer u Londonu Južnu Koreju (4:0), u prijateljskoj utakmici poslije koje se teško prisjetiti kada su “kockasti” prikazali bolju igru u dvoboju lišenom natjecateljskog naboja, nakon što su opravdali “otočnu” avanturu pristupom, karakterom i kvalitetom. Izbornik “kockastih” Igor Štimac s pravom je ponosno koračao travnjakom Craven Cottagea četrdesetak dana uoči najvažnije utakmice dosadašnjega izbornikovanja. Hrvatska je jučer iz Londona poslala jasnu poruku uoči maksimirskoga dvoboja sa Srbijom 22. ožujka, očitavši lekciju podređenom protivniku s Dalekoga istoka.

Hrvatska moć

U 33. minuti Rakitić i Mandžukić zorno su potvrdili da su u najboljoj formi u kockastom taboru. Rakitićev je bio “ubitačan” prekid, a Mandžukićeva maestralna egzekucija prije negoli je Srna (41′) majstorski zatresao Jungovu mrežu i otklonio rezultatsku neizvjesnost. Stanje na semaforu do tada je moglo zavarati brojne korejske navijače, koji su uzalud očekivali da će se u Londonu jučer dogoditi čudo. Odnos snaga na terenu ni u jednom trenutku nije bio ravnopravan, Koreja ni slučajno nije mogla pobijediti Hrvatsku. Jedine dvije prilike hrvatskih protivnika posljedica su nepovoljnih tehničkih (Strinić) i motivacijskih (Šimunić) okolnosti koje nisu mogle pokvariti opći dojam. Hrvatska je izgledala jednako moćno kad je kontinuirano napadala i zonski se branila u postojanom sustavu (4-4-2), čak i u razdoblju silnih personalnih promjena unutar iste formacije kada se utakmica očekivano počela razvodnjavati sredinom nastavka.

Drvene klupe

Craven Cottage jučer je nudio pravu sliku nogometne Engleske. S Temze je puhao hladni vjetar i nosio kišu što je dopirala čak i do natkrivene novinarske tribine na kojoj se još uvijek sjedi na potrošenim drvenim klupama i piše na drvenim stolovima iz doba kad je od sredine pedesetih do početka šezdesetih godina prošloga stoljeća desetak metara niže žario i palio slavni Johnny Haynes, najpoznatiji igrač “Fulhama” svih vremena i prvi nogometaš koji je prošao sve selekcije pod okriljem Engleskoga nogometnoga saveza prije negoli je navukao dres najbolje momčadi Gordog Albiona. Za potpuni “ugođaj” nedostajao je jedino onaj izvorni huk engleskih navijača, koji su se daleko od Craven Cottagea ispijanjem piva “zagrijavali” za večernju poslasticu na Wembleyju gdje su Engleska i Brazil uveličali 150. obljetnicu FA-a. Neuobičajenu tišinu na polupraznim tribinama u pravilnim su vremenskim razmacima prekidali krici fanatičnih korejskih navijača i pogotovo navijačica svaki put kad bi njihovi ljubimci prešli centar. Na njihovu žalost, a radost bubnjića hrvatskih novinara, ipak nisu dočekali vrhunac užitka. Barem su se nagledali dobroga nogometa u izvedbi hrvatskih reprezentativaca.

JUŽNA KOREJA – HRVATSKA 0:4
LONDON – Stadion Craven Cottage. Sudac: Michael Oliver (Engleska) 6,5. Gledatelja: 4.000. Strijelci: 0:1 Mandžukić (33′), 0:2 Srna (41′), 0:3 Jelavić (58′), 0:4 Petrić (85′).

JUŽNA KOREJA: S. Jung 5, K. Shin 5, Kwak 5, J. Lee 5,5

(46′ I. Jung 5,5), J. Choi 5,5, Y. Lee 5,5 (73′ C. Choi -), H. Shin 5 (46′ Jo. Koo 5), Ki 5, Son 5 (46′ B. Kim 5,5), Ja. Koo 5, Ji 5,5 (46′ G. Lee 6)

HRVATSKA: Pletikosa 6,5, Srna 7, Ćorluka 7, Šimunić 6,5, Strinić 6 (46′ Lovren 6), Rakitić 6,5, Vukojević 6,5 (66′ Andrijašević -), Modrić 6,5 (71′ Ademi -), Kranjčar 6,5 (58′ Sammir 6), Mandžukić 7 (46′ Jelavić 7), Olić 6 (46′ Petrić 7)

DEBI ANDRIJAŠEVIĆA I ADEMIJA
Franko Andrijašević i Arijan Ademi nisu mogli poželjeti ljepši scenarij na Craven Cottageu. Dvojica mladića debitirala su u najjačoj hrvatskoj nogometnoj vrsti u kolijevci nogometa, vrativši se u domovinu s uvjerljivom pobjedom.

– Ovo je prekrasan osjećaj, ovaj debi ću pamtiti cijeli život. Imao sam tremu, tresle su mi se noge, ali suigrači su mi pomogli da prebrodim to. Još sam uvijek u šoku, presretan sam. Ovo je nešto nemoguće – kaže Arijan Ademi.

Stipe Pletikosa, Josip Šimunić i Darijo Srna odigrali su jučer na Craven Cottageu stotu utakmicu za hrvatsku reprezentaciju. Svečano obilježavanje vrijednoga jubileja ipak će pričekati predstojeću kvalifikacijsku utakmicu sa Srbijom na maksimirskom travnjaku.

ĆORLUKA: TREBALI BISMO ČEŠĆE IGRATI U LONDONU
Vedran Ćorluka: Bilo je bitno da se opet okupimo, a kad se tome pridoda ovako dobra igra i pobjeda, onda to znači da je ova akcija više nego uspjela. To je vrlo bitno s obzirom na utakmicu koja nam dolazi, a i najbolji mogući dar za moj rođendan, ha, ha… Drago mi je zbog pobjede, ali dojam je bio puno bitniji. Lijep povratak u London? Da, trebali bismo češće ovdje igrati.

Mario Mandžukić: Odradili smo utakmicu na odličan način, prekinuli seriju loših rezultata u prijateljskih utakmicama i na najbolji mogući način najavili predstojeću utakmicu sa Srbijom. Jedva čekamo. Mislim da smo ovom igrom dokazali da se naši navijači s pravom mogu nadati spektaklu protiv Srbije.

Stipe Pletikosa: Rezultat je odličan, ali puno mi je draže da smo do njega došli odličnom igrom. Bilo je puno lijepih akcija, utakmica je poslužila svrsi budući da su Korejanci kontraška momčad. Takvu utakmicu možemo očekivati protiv Srbije. Vidjeli smo povratnu trku koja je bila jako bitna. Važno je i to što smo prekinuli niz negativnih rezultata u prijateljskim utakmicama.

Franko Andrijašević: Presretan sam. Pokazali smo pravo lice, ovo je fenomenalna pobjeda, pogotovo zato što je stigla kao plod izvrsne igre cijele momčadi. Pokazali smo klasu.

Izvor: ZL