fbpx

Hrvatska ponovno zatrpana snijegom, ima ga i na otocima!

Snijeg je ponovno zabijelio kopneni dio zemlje, unutrašnjost Istre, ali i obale sjevernog Jadrana te otoke Krk i Cres. Nakon snježne noći koja je donijela nove desetke centimetara, snijeg ponegdje nastavlja padati i jutros, a bit će ga i u noći sa subote na nedjelju.

Snježni val nošen vjetrom noćas je zahvatio Istarsku županiju, a u unutrašnjosti Istre mjestimice je palo i više od dvadeset centimetara novog snijega. Temperature su protekle noći na cijelom poluotoku bile ispod ništice.

Snijeg je zabijelio i Pulu, no snježne radosti u najvećem istarskom gradu nisu bile dugog vijeka, zbog porasta temperature. Po podacima Istrameta tijekom dana se u južnom djelu Istre i uz obalu očekuje porast temperature zraka i kiša pa će se tanki snježni pokrivač otopiti.

U unutrašnjosti Istre, pak, snijega ima između 10 i 20 centimetara. Unatoč snijegu, prema podacima policije na istarskim cestama nema teškoća u prometu, a tijekom noći su zabilježene svega dvije prometne nezgode u Pazinu i Labinu u kojima nije bilo ozlijeđenih.

Na istarskome ipsilonu prometuje se bez teškoća, ali potreban je povećan oprez i obvezatna je zimska oprema

Za veći dio cesta na području Istarske županije i dalje su na snazi zimski uvjeti pa vozila trebaju imati imati zimsku opremu.

Nakon stišavanja vjetra i ukidanja zimskih uvjeta od 8 sati za sva vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb u oba smjera, izvijestio je Hrvatski autoklub.

ZET je izvijestio da tramvaji i autobusi voze na svim linijama.

Jak vjetar puše na dionici Kikovica-tunel Tuhobić, vozi se uz ograničenje brzine.

Zbog snijega, ugaženog ili raskvašenog, vozi se mjestimice otežano u većem dijelu zemlje, osim u Slavoniji i Dalmaciji gdje su kolnici mokri i skliski od kiše. Na većini državnih cesta proglašeni su zimski uvjeti, zabranjen je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar (D3), državnu D1 na dionici Macelj-Karlovac-Slunj-Gračac-Knin i državnu D8 na dionici Pasjak-Karlobag (dijelom Jadranska magistrala).

Zbog snijega i vjetra za sav promet zatvorene su ceste D25 Gospić-Karlobag, D218 Dobroselo-Mazin i ŽC5094 Bater-Breza-Stalak.

Zimski uvjeti proglašeni su na većini cesta na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke, Istarske županije, na otocima Krk, Cres i Lošinj, na području Viškova, Klane, Matulja i Kastva te u zaleđu Opatije, Moščenićke Drage i Lovrana.

Sljemenska cesta i Istarski ispilon su otvoreni za sva vozila uz obaveznu zimsku opremu.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Trajekt na relaciji Lopar-Valbiska prevozi samo osobna i dostavna vozila. U prekidu je katamaranska linija Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Iz tehničkih razloga u prekidu su katamaranske linije iz Rijeke prema Rabu i Novalji.

Izvor: dnevnik.hr