fbpx

Jeste li znali da na Facebooku postoji opcija koja otkriva sve vaše tajne?

Iako  toga možda niste bili svjesni, svi su se vaši strahovi vezani uz najpopularniju društvenu mrežu napokon obistinili.

U redu, ova je izjava možda malo predramatična, ali činjenica je da je ono čime se Facebook jako dugo dičio i što je godinama navodilo ljude da se učlanjuju u “grupe mamilice” napokon dostupno. Doduše, samo za vaše oči, ali ipak dostupno.

Naime, jedan od razloga što tako volimo Facebook je i činjenica da možemo neometano provjeravati sve što nas zanima na profilima bivših ljubavnika, “neprijatelja” ili novih simpatija, potpuno nesmetano, bez da oni to saznaju. Ali, s uvođenjem nekih promjena u Timeline, odnedavno postoji opcija da vidite što ste sve pretraživali. Da, da vidite koga ste sve “uhodili”, odnosno, da vidite ono što ne biste željeli da vidi itko drugi osim vas.

To možete napraviti tako da odete na Activity Log koji se nalazi gore desno na stranici vašeg profila, odnosno na dio Timelinea koji je dostupan i vašim prijateljima kako bi provjerili vaše posljednje aktivnosti. A ono što se prikazuje samo vama jest mogućnost da vam Facebook pokaže i aktivnosti koje vidite samo vi, obilježavanjem kućice na vrhu stranice pored koje piše “Include Only Me activity”, odnosno da vam se prikaže sve spomenuto – vaša pretraživanja. Ona su po defaultu postavljena na “najzaključaniju” opciju, odnosno da to možete vidjeti samo vi, ali ovakvim potezom Facebook je otišao korak dalje i to u smjeru koji se korisnicima vjerojatno neće svidjeti.

Hoće li Zuckerberg uskoro odlučiti da vaša pretraživanja mogu biti vidljiva čitavom svijetu, ne znamo, ali velika je vjerojatnost da ta odluka ne bi bila dobra za dosadašnju politiku, u kojoj je upravo nesmetani “voajerizam” bio jedan od glavnih razloga goleme popularnosti i globalne rasprostranjenosti ove društvene mreže.

Izvor: index.hr