fbpx

Josipović o govoru Ingrid Marinović Antičević: “Zastupnici ne mogu obavljati dužnosti bez dobrog znanja engleskog jezika”

Također, Josipović je kazao da će Vlada, ako ne uspije provesti investicije, za to odgovarati pred biračima

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako puno očekuje od zakona o poticanju investicija koji bi se uskoro trebao naći u saborskoj proceduri, dodavši da će vlada, ako ne bude uspjela, za to snositi odgovornost pred biračima.

“Trendovi jesu loši, no ono što je važno prepoznati su. Puno očekujem od kampanje koja se sada radi, a usmjerena je ka jedinom mogućem izlazu a to je otvaranje novih radnih mjesta i investicije”, poručio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija “S predsjednikom uz kavu”.

Osvrnuo se i na inicijativu ministra financija Slavka Linića da se zaposlenima u javnom sektoru uzme tri posto od plaće ustvrdivši kako pravednost zahtjeva da oni koji imaju više, više i participiraju u teretu krize. “Trebalo bi napraviti izračun i bilo bi pravedno da se napravi različita participacija s obzirom na visinu primanja”, poručio je predsjednik Republike.

Upitan bi li se Hrvatska trebala odlučiti na restriktivniju politiku bankarskog sustava Josipović je rekao kako u Europi jača trend zaštite potrošača. “Treba dobro prostudirati kako je to primjenjivo na vrlo osjetljiv bankarski sustav jer novci s kojima barataju banke jesu naši novci – privatnih građana, institucija, države, poduzetnika i tvrtki i moraju postojati pravila kako poslovati s tim novcima”, poručio je.

Osvrćući se na predstojeće lokalne izbore i na izbore za Europski parlament rekao je kako bi za izbore izbore za europarlament trebalo ostaviti dovoljno vremena za jasnu i neometanu kampanju. “Volio bih da, ako je to moguće, ta kampanja što manje interferira s drugim kampanjama, recimo s lokalnim izborima”, naglasio je.

Na pitanje kakav bi trebao biti europarlamentarac s obzirom na medijsku pozornost koju je izavao govor na engleskom zastupnice Ingrid Marinović Antičević, predsjednik Josipović je rekao: “Parlamentarci u Europskom parlamentu imaju mogućnost koristiti prijevod i dobro je da govore naš lijep hrvatski jezik i da se on čuje u EU, no isto tako teško je zamisliti dobro obavljanje dužnosti zastupnika bez dobrog znanja primarno engleskog jezika, jer se rad ne odvija samo u velikoj dvorani s prijevodima.”

Od novog izvješća Europske komisije o monitoringu tri preostala poglavlja očekuje da ono bude pozitivno. “Očekujem da će, uz možda neke primjedbe koje nisu suštinske naravi, ono biti pozitivno i da će biti dobar temelj za donošenje svih ratifikacijskih odluka”, poručio je.

Na pitanje kako komentira zahtjev Europske komisije da članice izvore vode daju u koncesiju Josipović je rekao kako ćemo se mi ponašati kao i svaka druga zemlja. “O modalitetima ćemo odlučiti poštujući obveze koje imamo. Meni je prihvatljiva koncesija ili bilo koji drugi način u kojem postoji stroga kontrola korištenja prirodnih resursa i jamstvo da nikad neće biti otuđeno iz našeg državnog vlasništva”, poručio je.

Izvor: Jutarnji list