fbpx

Kaos i šok u Rusiji: Ne može se predvidjeti slijedi li još jedan udar

Vesti prenose izjavu ruskog astronoma koji kaže da bi novi meteor mogao ući u Zemljinu atmosferu u idućih nekoliko sati! Rekao je to Sergej Smirnov s opservatorija Pulkovo, prenosi Russia Today! Hrvatski astronom kaže Indexu kako je to nemoguće predvidjeti!

Tijek događaja:

14:30 U regiji Čelabinska je oštećeno oko tri tisuće zgrada, od toga 361 škola i vrtića

14:00 Objavljene su fotografije kratera koji je nastao nakon udara. Broj ozlijeđenih narastao je na 950

13:37 Jedan od najpoznatijih hrvatskih astronoma Korado Korlević kazao je Indexu kako se takvo što nije moglo nikako predvidjeti, te da je također izmišljotina da slijedi novi udar meteora. “Ne može se to predvidjeti, onaj tko to tvrdi nema pojma”. Detaljnije zasad nije mogao komentirati jer su informacije koje dolaze iz Rusije kontradiktorne. Kaže da treba pričekati još koji sat kako bi se eventualno pojavile fotografije meteorita koji su pali na tlo e kako bi sve institucije službeno objavile sve podatke koje imaju.

000_DV1414287

13:30 I službeno je potvrđena vijest da niti avioni niti rakete nisu imali veze s eksplozijom meteora!

13:20 Šest gradova i četiri manja mjesta zabilježila su oštećenja od pada meteorita

13:10 Mjesta na kojima se vjeruje da su pali meteoriti okružila je ruska vojska.

13:00 Dvije ozlijeđene osobe su u životnoj opasnosti

12:50 Vladimir Putin naredio je da se što prije procijeni šteta od udara. Otvorena je telefonska linija za građane na kojima će dobiti psihološku pomoć.

12:45 Najmanje 297 zgrada oštećeno je na području Čelabinska

Screenshot-42dasd

12:40 Dijelove meteorita građani nude na prodaju na ruskim portalima

12:35 Potvrđeno je da su dijelovi meteora pali na najmanje tri područja.

12:30 Čak 725 osoba potražilo je liječničku pomoć! Očekuje se da će broj rasti.

12:03 Ruska vojska otkrila je šest metara širok krater na području Urala!

11:55 Meteor je bio težak 10 tona prije nego je ušao u Zemljinu atmosferu, kazali su iz Ruske akademije znanosti

11:50 Prije nego je pao na Zemlju, meteor je eksplodirao čak devet puta, citira Lifenews izvore iz Ministarstva za hitne situacije.

11:49 Broj hospitaliziranih se popeo na 112! A ukupno je 550 ozlijeđenih!

11:40 Iz ESA-e, Europske svemirske agencije stigla je i službena potvrda da asteroid i meteor nemaju veze jedno s drugim! Također, objavljena je fotografija snimljena iz svemira na kojoj se vidi trag meteora!

Clipboard03rus

11:32 Stigla je potvrda iz Rusije da vojska nije gađala meteor raketama, javljaju strani mediji! On je eksplodirao te se rasuo po površini promjera tisuća kilometara

11:15 Neki ruski dužnosnici izjavili su novinarima kako je meteor dio asteroida koji će proći blizu Zemlje tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, no i ruski znanstvenici ali i europski to smatraju malo mogućim. Naime, profesor Fitzsimmons sa Sveučilišta u Belfastu izjavio je za BBC kako je skoro sto posto sigurno da meter i asteroid nemaju veze jedno s drugim. “To vjerujem stoga što se asteroid približavam Zemlji s juga, a ovaj objekt pogodio je sjevernu hemisferu”, dodao je.

11:00 Prema najnovijim informacijama 22 osobe su hospitalizirane od 500-injak ozlijeđenih u padu prvog meteora na područje Urala. Među ozlijeđenima je 80-ak djece. Škole i vrtići su zatvoreni.

Izvor: Index.hr