fbpx

Karamarku se trese stolica? Grabar Kitarović želi biti predsjednica HDZ-a, podržavaju je Josipović i Žužul

HDZ radi na formiranju vlade u sjeni. Predsjedništvo stranke prošlog je tjedna donijelo odluku o formiranju koordinacija za pojedine resore, koje će činiti dužnosnici HDZ-a i domaći stručnjaci s pojedinih područja.

Namjera vrha HDZ-a je da u što skorijem roku izradi niz alternativnih politika koje bi suprotstavio politikama aktualne vlade, prije svega gospodarskoj politici koju kritizira većina domaćih stručnjaka.

Dio programa bit će predstavljen uoči predstojećih lokanih izbora. Tu nam je informaciju potvrdilo nekoliko članova HDZ-ova predsjedništva koji su imenovani na čelo pojedinih koordinacija. Riječ je o političarima koje vrh stranke smatra dovoljno stručnima da preuzmu resore buduće “vlade u sjeni”.

Među njima su, kako doznajemo, Domagoj Milošević kao koordinator za gospodarstvo, financije i poduzetništvo, Drago Prgomet kao kordinator za zdravstvo i socijalu, Gordan Jandroković kao kordinator za vanjsku politiku. Uz koordinatore pojedinih resora bit će angažirani stručnjaci iz stranačkih ali i akademskih redova. Tako će npr. u resoru gospodarstva, financija i poduzetništva uz Domagoja Miloševića biti Martina Dalić, bivša ministrica financija, Đuro Njavro, Goran Soldo, tajnik HDZ-ova odbora za gospodarstvo, te Marko Kolaković i Drago Jakovčević, obojica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Karamarko si ne može dopustiti debakl na izborima

Formiranjem tzv. vlade u sjeni i alternativnih politika, HDZ namjerava odgovoriti na kritike koje tvrde kako su se proteklih godinu dana bavili uglavnom sami sobom.

Ovih dana HDZ-ov Sud časti donijet će odluku o javnim istupima Jadranke Kosor, što bi se u lošijem scenariju moglo odraziti na rejting stranke prije lokalnih izbora.

Dio članova predsjedništva smatra da kritički istupi Jadranke Kosor i nekih njihovih kolega uoči lokalnih izbora idu upravo za tim da se rejtnig stranke padne, kako bi se porazom na lokalnim izborima dovelo u pitanje sadašnje vodstvo HDZ-a.

Žužul i Josipović uz Kolindu Grabar Kitarović

Osim jedne žene koja se suprotstavila aktualnom vrhu stranke, predsjedništvo HDZ-a moglo bi se uskoro suočiti i s ambicijama druge poznate HDZ-ovke, Kolinde Grabar Kitarović, pomoćnice glavnog tajnika NATO-a.

Kako doznajemo, dio HDZ-ovaca bliskih bivšem ministru vanjskih poslova Miomiru Žužula, podupire njenu kandidaturu za predsjednicu stranke na idućim unutarstranačim izborima koji bi se, prema nekim scenarijima, mogli dogoditi nakon lokalnih izbora.

Uz Miomira Žužula, protiv kojeg se ovih dana u Dubrovniku vodi kazneni postupak zbog rada na crno na njegovom sveučilištu, za Kolindu Grabar Kitarović lobira i predsjednik Ivo Josipović, koji na sve strane pokušava osigurati potporu za svoju predstojeću predsjedničku kandidaturu.

Izvor: Index.hr