fbpx

Kod lidera trajali jedno poluvrijeme

Prvi put ove sezone Zadrani su upisali četiri uzastopna poraza. Na gostovanju kod vodeće momčadi lige Igokee pružili su dobar otpor samo u prvih dvadeset minuta. Krajem prvog poluvremena su dopustili protivniku da pobjegne na osam razlike, a početkom nastavka je ta prednost nastavila rasti, sve do najvećih +19 krajem treće dionice. To kao da je malo uspavalo domaće pa je Zadar početkom četvrte četvrtine u jednom trenutku prišao na minus devet, no Igokea se vrlo brzo ponovno odvojila i njezina pobjeda nije došla pod znak pitanja. Tako je ostala na prvom mjestu ABA lige s pobjedom više od drugoplasirane Crvene zvezde, dok je Zadar u skupini momčadi na pretposljednjem mjestu, s pobjedom više od fenjeraša Szolnoki Olaja. U nedjelju (21 sat) na Višnjiku gostuje Budućnost, koja je u punoj utrci za završni turnir.

Dobar otpor do odmora
Domaći su bolje otvorili utakmicu i već u prvih nekoliko minuta tricom Joksimoviča i poenima Jorovića poveli 7:0. Prvi zadarski koš postigao je Krasić, a nakon novih penala Jorovića za 9:2, Nazor je pozvao minutu odmora. I ona se pozitivno odrazila na njegove igrače. Zadar je, naime, serijom 10-0 (Krasić 5, Ramljak kontra, Delaš trica) vrlo brzo preokrenuo na 9:12. Tricu je na drugoj strani pogodio i Dozet pa je Igokea vratila minimalnu prednost, 13:12, ali su Kaštropil sa četiri poena i Krasić novom tricom za 15:19 natjerali domaćeg trenera Bajića na time-out u sedmoj minuti. Morović je s dva koša održavao zadarskih +4, koliko je bilo i na kraju prve dionice (21:25), nakon koša Brkića, koji je zamijenio Kaštropila. Prvi centar Zadrana je već u ranoj fazi zaradio tri prekršaja pa su nedugo zatim prešli na zonsku obranu. I ona im je u početku davala rezultat, jer domaći nisu bili dovoljno precizni. Da gosti nisu neoprezno izgubili nekoliko lopti mogli su steći i veću prednost od šest poena, koliko su imali nakon koševa Brkića i Ramljaka, 23:29. Onda je, međutim, krenuo šut Igokee, a Zadar je u napadu stao. Veliku seriju otvorio je Joksimovič trima bacanjima, nastavio Dozet tricom, a samo nakratko prekinuo Delaš dalekometnim ubačajem. Raspoloženi Dozet uskoro je postigao još šest poena (trica i koš faul), a iza linije 6,75 pogodio je i Štemberger. Tako su Aleksandrovčani u 18. minuti poveli osam razlike, 40:32, što će reći da su napravili 17:3. Nakon drugog Nazorovog time-outa, opet su gosti dobro reagirali. Zahvaljujući novih šest poena odličnog Kaštropila i trici Prostrana u dva su navrata došli na -2 (40:38, 43:41). Domaći su, međutim, nastavili pogađati izvana. Svoju prvu tricu zabio je Adamović, a drugu Štemberger, da bi prvo poluvrijeme zaključio Edwards koš-faulom za +8, 49:41.

Bijeg Igokee
Zadar je tako propustio odličnu priliku da na veliki odmor ode u egalu, čime bi sigurno stavio malo više pritiska na leđa domaćih igrača, na kojima je ionako bio imperativ pobjede. I za to je kažnjen odmah na početku nastavka. Edwards zakucavanjem i Šteberger trećom tricom odveli su svoje prvi put preko deset razlike, 54:41. Kaštropil se posljednji od Zadrana odbijao predati, ali sam nije mogao. Zabijao je ispod koša, s penala, skakao, asistirao za Ramljaka, no prednost protivnika se nije smanjivala. Dapače, Edwards (4) i Dozet (7) nastavili su puniti zadarski koš pa je na semaforu uskoro zasvijetlilo 17 razlike, 65:48. Prostran je promašio tri od četiri, a Brkić jedno od dva slobodna bacanja, dok je Joksimovič gađao besprijekorno, a Hammonds poentirao za +19, 69:50.

Posljednji tračak nade
Zadarska nada ipak je tinjala još nekoliko minuta. Posljednji koš u trećoj četvrtini zabio je Brkić, koji je i zaključo seriju 10-0. U međuvremenu su trice pogodili Prostran i Šango pa je Zadar u 34. minuti prišao na samo -9, 71:62. Ipak, potpuni preokret nije bio moguć. Hammonds je pogodio težak šut iz kuta pa malo kasnije i tricu, još pet poena pridodao je i Jorović, dva bacanja Edwards, a 11. tricu domaćih pogodio je Gajović. Proradila je i obrana pa su gosti sve teže dolazili do koša i privođenje utakmice kraju ostala je samo formalnost.

IGOKEA – ZADAR 90:75
(21:25, 28:16, 22:13, 19:21)

LAKTAŠI – Sportska dvorana. Gledatelja: 1900. Suci: Damir Javor, Sašo Petek i Mario Majkič (svi Slovenija).

IGOKEA: Adamović 3, Dozet 21, Jorović 14, Komatina, Gajović 3, Šulović 2, Bocka, Brkić 2, Hammonds 9, Joksimovič 10, Edwards 15, Štemberger 11. Trener: Dragan Bajić.

ZADAR: Šango 3, Kaštropil 19, Delaš 9, Ramljak 10, Brkić 11, Krasić 12, Batur, Nurkić, Morović 4, Prostran 7. Trener: Ante Nazor.

Šut za dva: Igokea 18-35, 51%; Zadar 18-31, 58%.

Šut za tri: Igokea 11-20, 55% (Dozet 4, Štemberger 3, Adamović, Gajović, Hammonds, Joksimović); Zadar 8-23, 35% (Delaš 3, Krasić 2, Prostran 2, Šango).

Slobodna bacanja: Igokea 21-22, 95%; Zadar 15-21, 71%.

Skokovi: Igokea 20 (17+3); Zadar 25 (18+7).

Osobne pogreške: Igokea 24; Zadar 23.

Izvor: Zadarski list