fbpx

“Kokoš” – gdje je granica između života i teatra?

U zadarskoj inačici Koljadine “Kokoši” igrali su Jasna Ančić (Alla), Tamara Šoletić (Dijana), Žana Bumber (Nonna), Ivica Jončić (Fjodor), Mirko Šatalić (Vasja) i Vinko Radovčić, Mimi Zadarski, Antonela Grubić, Nadine Mičić kao stanari

U HNK Zadar sinoć je premijerno izvedena predstava HNK Zadar, Nikolaj Koljada, “Kokoš” u režiji Dražena Ferenčine.

Komad “Kokoš” događa se u provincijskom mjestu, gdje grupa dramskih umjetnika, bolno čeznući za ljubavlju, živi svoju svakodnevicu. Ovaj izuzetno zanimljiv tekst, podjednako smiješan i tužan, opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i može li se uopće povući jasna distinkcija između teatra i života.

Život kao medijski materijal

Danas kada je upravo naš svakodnevni život postao najprodavaniji medijski materijal, ova predstava, na ironično-komičan način govori o životu ljudi kojima kazališna umjetnost predstavlja osnovni uvjet egzistencije.

U zadarskoj inačici Koljadine “Kokoši” igrali su Jasna Ančić (Alla), Tamara Šoletić (Dijana), Žana Bumber (Nonna), Ivica Jončić (Fjodor), Mirko Šatalić (Vasja) i Vinko Radovčić, Mimi Zadarski, Antonela Grubić, Nadine Mičić kao stanari.

“Četvero glumaca i jedan redatelj negdje u provinciji, međusobno isprepleteni u ljubavnoj zavrzlami, svoje živote pretvaraju u jeftine igrokaze, nalik vodviljima koje često igraju na sceni svoga malog kazališta. Sve im se pomiješalo. Ne znaju jesu li rečenice koje izgovaraju njihove ili samo ponavljaju tekst iz nekih bivših uloga.

Večeras pogledajte!

Emotivna stanja u kojima se nalaze možda su njihova, a možda su rezultat uvježbanoga, unutarnjega glumačkog procesa. U momentu kad bi trebalo doći do raspleta u toj životno-scenskoj predstavi, nesposobni riješiti ga, postaju svjesni svoje nemoći i ispraznosti. Posljednja opcija i jedini preostali izlaz, možda, je samoubojstvo. Kod Čehova bi to bilo moguće, ali kod Koljade ne. Utapanje nije dopušteno; može se samo malo ‘poplivati’, a kad bi se trebalo objesiti, konopac u presudnom trenutku – puca,” piše Ferenčina.

“Kokoš” je na programu HNK Zadar večeras, a već idući ponedjeljak gostuje u HNK-u Šibenik.

Izvor: ZL