fbpx

Konklave počinju ranije: Novi papa bit će izabran prije 15. ožujka?

Konklave na kojoj će se birati nasljednika Benediktu XVI. mogle bi se održati prije 15. ožujka, izjavio je danas šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Konklave na kojoj će se birati nasljednika Benediktu XVI. mogle bi se održati prije 15. ožujka, izjavio je danas šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Prema apostolskom ustavu (Universi dominici gregis) konklave trebaju započeti 15 – 20 dana poslije početka razdoblja upražnjene stolice (sede vacante), dakle nakon smrti Pape ili u ovom slučaju nakon odustajanja Benedikta XVI. od Petrove stolice, dakle nakon 28. veljače u 20 sati.

– Taj termin od 15 do 20 dana je fiksiran kako bi se moglo dati vremena kardinalima da stignu u Rim na konklavu, ali ako će već svi biti tu, nema razloga da konklava ne započinje ranije – objasnio je Lombardi. Ustav se može tumačiti i na taj način, a raniji početak konklave zatražili su i mnogi kardinali.

Benedikt XVI. će 28. veljače u 17 sati iz Vatikana helikopterom otići u papinski ljetnikovac u Castelgandolfu na oko 40 km južno od Rima i tamo će ostati oko dva mjeseca. Toliko, naime, treba još vremena da se završe radovi na obnovi zgrade bivšeg samostana unutar vatikanskih zidina koji će postati stalnom rezidencijom Josepha Ratzingera.

Otac Lombardi je kazao kako je Ratzingerova odluka da ostavi Petrovu stolicu ‘čin velike hrabrosti i upravljanja Crkvom. Ne zbog toga što se više nije osjećao snažnim da upravlja rimskom kurijom, već zbog toga što se treba sučeliti s velikim problemima Crkve i svijeta, a za to je potrebna velika snaga”.

Novog papu bi, dakle, katolički svijet mogao dobiti već u prvoj polovici ožujka, a ta osoba bi, kako se sada mogu “pročitati” razne poruke iz vatikanskih krugova, trebala biti mlađa od 70 godina.

Izvor: Večernji list