fbpx

Kraj dramatične potrage na Kamešnici: Pronađeno tijelo alpinista Edvarda Retelja!

Nakon višesatnih napora gorskih spašavatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u 14.50 sati pronađeno je tijelo alpinista koji je jučer poslijepodne stradao u lavini. U potrazi su sudjelovala 203 spasilaca iz Hrvatske i BiH koji su pretraživali područje od loma lavine do podnožja planine.

Tijelo alpinista i dugogodišnjeg gorskog spašavatelja nakon očevida će se transportirati u dolinu. HGSS javlja da je njegovo tijelo pronađeno u podnožju 75-metarske litice preko koje je prošla lavina, na nadmorskoj visini od oko 1.100 metara.

“Markirao ga je potražni pas HGSS-a Aki, a ubrzo potom spašavatelji su ispod snijega pronašli i tijelo. Izražavamo iskrenu sućut Edinoj obitelji”, poručuju GSS-ovci.

Potragu je sinoć dodatno otežavalo i olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, koje je akciju u jednom trenutku nakratko zaustavilo. Zbog opasnosti od novih lavina, rezervne ekipe HGSS-a za izmjenu umornih spašavatelja su čekale u sigurnosti podnožja planine. Trojica jučer spašenih alpinista izvan su životne opasnosti. Na liječenju su u splitskoj bolnici.

“Jedan je samo lakše ozlijeđen, drugi je s prijelomima u dobrom i stabilnom stanju, treći je na intenzivnoj, ima dosta teške ozlijede, no po svemu sudeći izvan je životne opasnosti premda se nalazi na intenzivnoj”, zaključuje Prizmić.

U Paklenici jučer preminuo planinar

Nekoliko članova HGSS-a jučer poslijepodne iz doma u Paklenici transportiralo je tijelo preminule osobe.

Jučer je u planinarskom domu u Paklenici preminuo planinar. Kako su se tada u domu zatekla dva člana HGSS Zadar, koji su oko 13.30 sati otkrili da je nesretni planinar preminuo, pozvali su kolege gorske spašavatelje koji ovih dana sudjeluju na tečaju za voditelje speleo spašavanja u Paklenici.

Oni su sa sobom ponijeli marinerova nosila i odmah se uputili ka domu. Transport je završen u 17.30 sati kada su spašavatelji tijelo predali mrtvozorniku u hitnoj pomoći.

U akciji su sudjelovali članovi HGSS Zadar, Zagreb, Ogulin, Karlovac, Rijeka i djelatnica NP Paklenica.

Izvor: Index.hr