fbpx

Krajem tjedna stiže prvi proljetni val: Temperatura i do 10 stupnjeva viša!

Iako zima kalendarski traje do 21. ožujka iz DHMZ-a stižu dobre vijesti

Nakon što nas je ova zima “počastila” stvarno velikim količinama sniježnih oborina čak i najveći zaljubljenici u snijeg počeli su priželjkivati dolazak proljeća, sunčane dane i toplije vrijeme. Iako zima kalendarski traje do 21. ožujka iz DHMZ-a stižu dobre vijesti.

Ako gledamo klimatološki proljeće počinje u petak 1. ožujka. No, do tada nas ipak u unutrašnjosti očekuju oborine, a u gorju se sutra i prekosutra može očekivati novih 10 centimetara snijega. Dakle zima još uvijek traje i teško je reći da već sada možemo očekivati pravi dolazak proljeća – kaže Tomislav Kozarić, dežurni prognostičar DHMZ-a.

Ipak, krajem tjedna očekuje se stabilizacija vremena. Nakon četvrtka najviše dnevne temperature u unutrašnjosti rast će do 10 celzijevaca, no jutra će i dalje biti hladna s temperaturama u minusu i mrazom.

– Prvi dašak proljeća osjetit ćemo početkom ožujka. U tjednu nakon 5. ožujka možemo očekivati i jače zatopljenje s temperaturama iznad prosjeka za ovo doba godine, dok bi od sredine ožujka u unutrašnjosti ponovo moglo biti hladnije od prosjeka – prognozira Kozarić. Slična prognoza predviđena je i za Jadran gdje će početkom ožujka temperature rasti i preko 15 stupnjeva, a ukoliko sredinom ožujka dođe do zahlađenja temperature u Dalmaciji neće padati ispod prosjeka.

U gorju se snijeg može očekivati još sutra i prekosutra, a kako kaže Kozarić, nakon toga ga više nema na vidiku. Ipak, novo zahlađenje sredinom mjeseca na višim nadmorskim visinama moglo bi donijeti i pokoju novu pahulju.

Izvor: Jutarnji list