fbpx

LINIĆEV PLAN ZA SPAS “Smanjit ćemo uvoz: Hrvatska postaje izvoznik struje i plina!”

S ministrom financija Slavkom Linićem razgovarali smo jučer ujutro: iznio je plan kojim namjerava spasiti državne financije i pokrenuti ekonomiju.

Kakve posljedice novog, Moody’sova snižavanja rejtinga hrvatskih državnih obveznica očekujete?

– Na financiranje duga i deficita, s obzirom na dobru likvidnost inotržišta s kapitalom, vjerojatno ne bi trebalo biti značajnijih posljedica, osim što je očito da će trošak tog financiranja u iduće dvije godine biti stalno nešto viši s obzirom na to da smo ušli u neinvesticijski rejting. Ali, evidentno je da će svaki od investitora, koji budu ulagali u Hrvatsku, imati više problema jer kad ulaze u zemlju s neinvesticijskim rejtingom, tada je kapital skuplji. Njima će investicije poskupjeti.

S obzirom na strukturu kupaca, sadašnjih vlasnika hrvatskih državnih zadužnica, a to su većinom inozemni mirovinski fondovi, hoće li oni biti prisiljeni prodavati hrvatske obveznice u skladu sa svojim statutima koji im možda ne dopuštaju držanje ‘junk’ vrijednosnica?

– Neće biti prisiljeni rasprodavati naše obveznice jer sekundarno svjetsko tržište za naše obveznice pokazuje veliki interes za kupnju hrvatskog duga. Tržište još uvijek ocjenjuje da rizici povezani s Hrvatskom nisu veliki, problem je formalno investicijskog i neinvesticijskog rizika, a ne države koja stvarno ne bi mogla servisirati svoje obveze. Prema tome, očito je da na sekundarnom tržištu vidimo veliku potražnju, a zbog velike potražnje vrijednost naših obveznica je daleko viša (a prinos daleko manji) nego kad mi zaključujemo prodaju, tako da nemamo problema s refinanciranjem.

Budući da je inozemni dug devizni i da je već relativno prilično velik, očekujete li da bi se država kod otplate obveznica i plaćanja kamata mogla naći u situaciji da ne može na domaćem tržištu kupiti dovoljno deviza ili da izazove rast cijene deviza?

– Uvijek je nužno servisirati dugove iz različitih izvora, važno je da naša bilanca plaćanja s inozemstvom i vanjskotrgovinska bilanca budu pozitivne. S druge strane, zato se idemo vani zaduživati da imamo dovoljno likvidnosti i da Narodna banka može održavati tečaj…

Sve za kamate

Vi govorite o refinanciranju… Znači li to da ne vidite izglede da se državni inozemni dug u skoro vrijeme počne smanjivati?

– Sve što smo dužni mi refinanciramo i dok god imamo proračunski deficit – dodatno se zadužujemo. Kad gledamo proračun 2013., većinu deficita od deset milijardi kuna predstavlja kamata.

Izvor: Jutarnji list