fbpx

Manje prometnih nesreća i kaznenih djela

Voditelj Službe policije Ante Kulaš, iznoseći statističke pokazatelje za prošlu godinu, istaknuo je smanjenje broja prometnih nesreća, broja ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u prometu te naveo da je to nastavak pozitivnog trenda u proteklih nekoliko godina

Ante Kulaš (služba policije) i Zrinko Perica (kriminalistička policija) novoimenovani su voditelji službi PU zadarske koje je načelnik Neven Paškalin predstavio na jučerašnjoj redovnoj tiskovnoj konferenciji zadarske policije.

Predstavljena je i Nikolina Bačić, koja je od siječnja preuzela položaj policijske službenice za odnose s javnošću. Uz nova imenovanja, više govora bilo je o stanju sigurnosti na području PU zadarske pa je tako voditelj Službe policije Ante Kulaš, iznoseći statističke pokazatelje za prošlu godinu, istaknuo smanjenje broja prometnih nesreća, broja ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u prometu te naveo da je to nastavak pozitivnog trenda u proteklih nekoliko godina. Iznijevši podatke o broju prekršaja i prijavljenih počinitelja izrazio je zadovoljstvo što, unatoč velikom boju turista i brojnim javnim okupljanjima, nisu zabilježeni teži oblici narušavanja javnog reda i mira, niti napadi na strane turiste.

Kulaš je za tekuću godinu najavio aktivnosti radi poboljšanja sigurnosti u prometu, aktivnosti na suzbijanju vršnjačkog nasilja i pojava povezanih uz zloporabu alkohola kod mladih te pripreme za nadolazeću turističku sezonu.

Voditelj Službe kriminalističke policije Zrinko Perica iznio je brojčane pokazatelje kriminaliteta za prošlu godinu, pa je tako u 2012. godini, za razliku od prijašnje, zabilježeno 7,7% kaznenih djela manje. S druge strane, primijećeno je povećanje broja kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta, i to za 5,3%, no Perica je istaknuo smanjenje broja kaznenih djela iz oblasti zloporabe opojnih droga za značajnih 11%.

Voditelj Službe za granicu Mario Viduka osvrnuo se na rad granične policije u prošloj godini te promjene u graničnom režimu koje se očekuju nakon pristupanja RH Europskoj uniji.

Na konferenciji je bilo i govora o preventivnim projektima poput onog koji se dotiče razbojništava u prodavaonice i benzinske postaje, a koji je napravljen u partnerstvu s benzinskim postajama INA, OMV, Petrol i Tifon, Udruženjem trgovaca Zadarske županije te trgovinama Sonik i Bakmaz. Ukupno je održano devet predavanja prošle godine, a provođenje ovog projekta predviđeno je i za ovu godinu.

Izvor: ZL