fbpx

Ministarstvo kulture odgovara Zadranima: Drugi su dobili više jer imaju više premijera!

Ravnatelj Hrvatskog narodnoga kazališta Renato Švorinić i glumica Jasna Ančić u utorak su posve jasno ustvrdili da Ministarstvo kulture bitno smanjuje sredstva zadarskoj kazališnoj kući zbog politikantskih razloga − zbog toga što je u Zadru na vlasti HDZ.

Zadarski su kazalištarci reagirali jer je HNK prošle godine dobio 170.000 kuna, a taj je iznos u ovogodišnjoj raspodjeli proračunskog novca pao na 60.000, pa je Švorinić u otvorenom pismu upitao ministricu zašto se to dogodilo, otvoreno prozivajući Ministarstvo za politički ključ po kojem se financiraju hrvatske kazališne kuće.

Međutim, iz Ministarstva kulture to demantiraju i navode svoje razloge za smanjeno dotiranje HNK Zadar. Svima jednako “Nadležno Vijeće za dramske umjetnosti ocijenilo je da Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar za jednu premijeru treba odobriti financijsku potporu od 40.000 kuna. Pozornijem čitatelju objavljenog prihvaćenog programa vidljivo je da, primjerice, HNK u Šibeniku za tri premijere ima odobrena sredstva u iznosu od 120.000 kuna, što znači isti iznos po naslovu kao i HNK Zadar.

Jednako tako, i HNK u Puli po naslovu se podupire jednakim iznosom kao i Zadar, samo se radi o tri naslova i ‘dugu’ Ministarstva kulture za izvedbu teksta nagrađenog nagradom ‘Marin Držić’ (Šnajder: ‘Dunda’), što iznosi 50.000 kuna”, stoji u pismenom odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva kulture, a koji je u ime ministrice Andree Zlatar-Violić potpisala Marija Šiško. Što se tiče politikantstva pripisanog Ministarstvu, u odgovoru je navedeno:

“Novi članovi nadležnog Vijeća veoma su savjesno obavili posao i komentirati njihov rad kao rezultat političkog uvjerenja naprosto je neukusno. Na kraju, Hrvatsko narodno kazalište Zadar prijavilo je samo jedan naslov (Koljada: ‘Kokoš’), kao i prošle godine. Isto Vijeće značajno je podiglo potporu festivalu ‘Zadar snova’ jer smatra da je njihov program suvremeniji i zanimljiviji građanima Zadra od Zadarskoga kazališnog ljeta.”

Izvor: SD