fbpx

Mrsić: Isplata naknada za nezaposlene i propalim obrtnicima

Obrtnici koji ugase obrt zbog poslovnih neprilika uskoro će dobivati novčanu naknadu za nezaposlenost, kakvu dobivaju svi zaposlenici koji su se našli na burzi rada. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pokrenut će postupak izmjena i dopuna Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, javlja Jutarnji.hr.

Prema važećem zakonu pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti ostvaruju samo radnici po prestanku radnog odnosa. Razlog tomu je što su svi radnici u radnom odnosu obvezno osigurani za slučaj nezaposlenosti. Za navedeno osiguranje plaćaju doprinos za zapošljavanje, a upravo iz sredstava ostvarenih po osnovi tih doprinosa financira se novčana naknada za vrijeme nezaposlenosti.

Predviđenim izmjenama i dopunama Zakona omogućit će se i obrtnicima stjecanje statusa osiguranika u sustavu obveznog osiguranja za slučaj nezaposlenosti. Kako bi im to bilo omogućeno, plaćat će doprinos za zapošljavanje i u slučaju kada iz opravdanih razloga prestanu obavljati djelatnosti, odnosno odjave obrt. Trajanje prava na novčanu naknadu utvrditi će se ovisno o ukupnom vremenu provedenom u sustavu osiguranja, a visina novčane naknade utvrđivati će se prema osnovici za plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja.

– Na neravnopravni status obrtnika kao vlasnika obrta u odnosu na njihove radnike ukazivali smo dugi niz godina. U vrijeme velike nezaposlenosti koja ugrožava mnoge obrtničke obitelji, zahvaljujući razumijevanju i stručnosti ministra Mrsića i njegovih suradnika, ova zakonska promjena dat će obrtnicima koji imaju poslovnih teškoća pravnu sigurnost i pomoć u osiguranju osnovnih egzistencijalnih potreba – izjavio je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

– Na ovaj način izjednačavamo prava obrtnika s pravima radnika za vrijeme nezaposlenosti, što je tendencija i u zemljama Europske unije – poručio je Mirando Mrsić, ministar rada.

Izvor: SD