fbpx

NA BIRALIŠTA ISTI DAN Izbori zastupnika u EU parlament ipak istovremeno s lokalnim izborima! Uštedit će se 60 milijuna kuna

Izbori zastupnika u EU parlament najvjerojatnije će se održati istovremeno s lokalnim izborima , što znači 19. svibnja ili 2. lipnja. Osim što je i sama Vlada takvoj mogućnosti širom otvorila vrata, nju zagovaraju i oporbene stranke.

Milijunski troškovi

Istovremenim bi izborima državni proračun, kako doznajemo, mogao uštedjeti čak 57 milijuna kuna! Za EU izbore u proračunu Državnog izbornog povjerenstva planirano je 84,3 milijuna kuna.

Od toga najveći dio otpada upravo na naknade biračkim odborima i izbornim povjerenstvima i tu bi se mogao uštedjeti spomenuti iznos ako i EU izbore provedu isti odbori i povjerenstva koja to rade za lokalne izbore. Ostali troškovi od oko 27 milijuna kuna za tiskanje glasačkih listića, materijalnih rashoda, informatičkih usluga ostali bi jednaki bez obzira na datum održavanja izbora.

Premijer Zoran Milanović jučer decidirano nije potvrdio da će izbori biti na isti dan, već je pozvao parlamentarne stranke da iznesu svoje prijedloge umjesto “galame i neutemeljnih kritika”.

– Ne mogu reći kada će biti izbori za EU parlament jer njih ne raspisuje Vlada, nego predsjednik države. Ja ne dajem konačni stav. Želim čuti i druge. Istina je da bi bilo jeftnije da se održavaju isti dan, ali demokracija košta. O tome moramo razgovarati – poručio je Milanović.

Iz HDZ-a, Laburista i HDSSB-a odmah je stigao i odgovor: mi smo za to da se izbori održe kad i lokalni jer će sve biti jeftinije i povećat će izlaznost birača.

I u SDP-u ju jučer tvrdili da su za najracionalniju odluku u skladu s gospodarskim i političkim trenutkom.

Vladajući su, vjerojatno zbog kritika javnosti za rasipanje novca na odvojene izbore, doslovce preko noći promijenili mišljenje jer ušteda je značajna.

U četvrtak je, podsjetimo, sa sjednice Vlade u saborsku proceduru upućen Zakon o izboru zastupnika Europskog parlamenta, a premijer Zoran Milanović dao je naslutiti da bi se oni mogli održati u travnju, znači mjesec i pol prije lokalnih.

Hitni amandman

No ni 24 sata nakon toga dogodio se preokret.

Ministar uprave Arsen Bauk na Odboru za Ustav jučer ujutro najavio je dodatnu intervenciju u taj zakon – predložit će amandaman kojim će propisati da će u slučaja da se izbor za EU održavaju isti dan kad i lokalnih njih provoditi isti birački odbori i izborna povjerenstva.

– Jedna od opcija je da izbori budu istovremeno pa ovakvim promjenama stvaramo preduvjete za to – kaže Bauk.

 ‘Ušteda, ali i veća izlaznost’

Igor Dragovan (SDP)

Ne možemo reći kad će biti izbori, ali ćemo u određivanju datuma voditi računa o gospodarskom i političkom trenutku i najracionalnijem rješenju.

Gordan Jandroković (HDZ)

Najbolje je rješenje da izbori budu kad i lokalni jer je to jeftinije, jednostavnije, a i povećat će izlaznost birača. No pozive premijera da se izjasnimo doživljavamo kao manipulaciju javnošću jer vladajući bi trebali predložiti rješenje, a ne licirati datumima.

Nikola Vuljanić (Laburisti)

Izbori za EU trebaju biti kad i lokalni zato što bi se u suprotnom moglo dogoditi da nam na prve izbore za EU parlement izađe 15 posto birača. I samo bismo se osramotili.

Boro Grubišić (HDSSB)

– S dvostrukim izborima i dvije kampanje imat ćemo ‘Leteći cirkus Montyja Pythona’, ali odvajanje bi bilo skupo. Zato je najbolje da se EU izbori održe kad i drugi krug lokalnih izbora, 2. lipnja.

Izvor: Jutarnji list