fbpx

Najbolji programeri dolaze iz Gimnazije Franje Petrića

U Osnovnoj školi Šime Budinića i srednjoj Tehničkoj školi Zadar održana su županijska natjecanja iz informatike za osnovne i srednje škole.

Infokup 2013. zajednički je naziv školskim natjecanjima iz informatike – računalstva. Ulaskom u novo, treće desetljeće, nije se promijenila želja da to ostane najatraktivnije školsko natjecanje. I dalje se nastoji unaprijediti način njegovog odvijanja kako bi se uključio što veći broj naprednih, nadarenih i sposobnih mladih natjecatelja.

Županijsko natjecanje iz informatike za učenike osnovnih škola započelo je ujutro u 9 sati u informatičkoj učionici OŠ Šime Budinića. Tijekom dana svoje znanje iz dva programska jezika i osnova informatike pokazala su 42 učenika iz osam osnovnih škola Zadarske županije.

Osnove u tri kategorije

Najbolje znanje s područja osnova informatike pokazao je Mate Burazer, iz OŠ Šime Budinića s osvojenih 18 bodova. Drugo mjesto, s osvojenih 17 bodova, osvojio je Miro Sekula iz OŠ Stjepana Radića iz Bibinja.

U kategoriji programiranja (algoritmi, LOGO) najbolji su bili Lara Grgurić (5. razred, OŠ Jurja Dalmatinca, Pag), Marin Varivoda (6. razred, OŠ Šime Budinića), Dario Ćosić (7. razred, OŠ Krune Krstića) i Božo Marinović (8. razred, OŠ Poličnik).

U kategoriji programiranja (Algoritmi, Basic/C/C++/Pascal) najbolji su bili Ena Miletić (5. razred, OŠ Smiljevac), Valentino Vukelić (6. razred, OŠ Petra Preradovića), Mauricio Šmit (7. razred, OŠ Jurja Dalmatinca Pag) i Marjan Kulaš (8. razred, OŠ Smiljevac).

Natjecanje iz informatike za srednje škole održano je u informatičkoj učionici Tehničke škole Zadar. Učenici su se natjecali u tri kategorije: programiranje, osnove informatike i softveri. Na natjecanju je snage odmjerilo 40 učenika iz šest srednjih škola, od čega četiri gimnazije i dvije strukovne škole.

Natjecanja iz osnova informatike su održana u tri kategorije – za prirodoslovno-matematičke gimnazije, opće gimnazije i strukovne škole.

U kategoriji prirodoslovno-matematičkih gimnazija prvo mjesto je osvojio Mateo Marcelić iz Gimnazije Jurja Barakovića. Paola Kokić iz iz Gimnazije Franje Petrića i Matej Radović iz Gimnazija Jurja Barakovića dijele prvo mjesto u kategoriji općih gimnazija, dok je u kategoriji strukovnih škola najbolji bio Sandi Križe, iz Tehničke škole Zadar.

U kategoriji programiranje najbolji su bili učenici Gimnazije Franje Petrića. Tako je u kategoriji prvih razreda najbolje znanje pokazao Danijel Paleka, dok je u kategoriji trećih razreda uvjerljivo najbolji bio Filip Bebić.

Svi se nadaju pozivu na državno

U kategoriji softvera svoj rad je predstavio samo jedan učenik, Ivan Magaš iz Tehničke škole koji je na razvoju softvera radio s mentorom Predragom Brzojom.

Kategorija softvera inače je najsloženiji dio ovih natjecanja, jer natjecatelje stavlja u uloge pravih arhitekata računalnih sustava koji moraju napraviti što bolje i što veće programe kako bi dokazali da su najbolji.

– Jako smo zadovoljni znanjem koje su učenici pokazali na natjecanju. Mislim da imamo dobre šanse postići dobar rezultat na državnom natjecanju, rekao nam je Gojko Bukvić, profesor informatike iz Gimnazije Franje Petrića.

– Prije 5-6 godina mladi Zadrani su slovili za neke od najboljih informatičara u državi, a mislim da smo na dobrom putu da isti uspjeh ponovimo i ove godine.

Svi učenici koji su sudjelovali i koji su postigli dobre rezultate nadaju se pozivu na državno natjecanje. No zbog velike konkurencije iz ostalih hrvatskih županija i ograničenog broja učenika koje se poziva, odlasku na državno natjecanje mogu se nadati samo najbolji od najboljih.

Izvor: ZL