fbpx

Nazor: Nametnemo li svoj ritam, neće biti problema

Smatram da smo sada mnogo zrelija i taktički uravnoteženija momčad nego prije tri mjeseca. Moramo napasti njihove slabe točke, koje definitivno imaju i dobro smo ih proučili i pripremili se za njih. Ako nametnemo svoj ritam utakmice, vjerujem da neće biti nikakvog problema – kaže trener Zadra

Momčad Ante Nazora, koja u ABA ligi ima omjer 7-12, večeras u svojoj dvorani dočekuje Široki, koji je do sada sakupio šest pobjeda i 13 poraza. Pobijedi li Zadar, može li se reći da je, šest kola prije kraja, borba za izbjegavanje posljednjeg mjesta gotova?

– Matematički ne. Ima se još dosta igrati, ali bi nas ova pobjeda sigurno dobro osigurala. Široki nam je izravan konkurent u donjem dijelu tablice i protivnik koji nakon ove utakmice ima dosta teži raspored nego mi. Uostalom, oni i Split dolaze nama u goste. Sigurno bi nas pobjeda dosta povukla u željenom smjeru i zato je ova utakmica izuzetno bitna – kaže trener Zadra, koji se o klubu iz Hercegovine izrazio vrlo pohvalno.

– Jako respektiram Široki zbog njegovog sportskog programa, kojega gaji već dugi niz godina. Dugo su u istom sustavu i nije ni čudo što svake godine prodaju igrače u najjaču europsku ligu.

Koncepcija drugačija, kvaliteta ista

Ove godine je u euroligaša Maccabi otišao Darko Planinić, 211 centimetara visoki 22-godišnji centar, koji je u prvoj utakmici protiv Zadra ostvario “double-double… učinak, 16 poena i 11 skokova, te je bio najkorisniji igrač susreta. Koliko je Široki izgubio njegovim odlaskom?

– On je bio njihov stožerni igrač. Ostali su bez klasične petice i sada gaje drugačiji stil, bez spuštanja lopte na poziciju pet, što im je prije bio glavni forte, jer je Planinić dole imao jako dobru realizaciju i često je iznuđivao prekršaje.

U međuvremenu su došla dva nova igrača, razigravač Johnathon Jones (27 minuta, 12,5 poena, 3,5 asistencija u prva četiri susreta) i 206 centimetara visoki Rashaun Freeman, koji je u prve dvije utakmice zabio ukupno 21 poen, a u posljednje dvije samo jedan.

– Freeman igra više na vanjskoj poziciji nego na centarskoj. Playmaker Jones je izuzetno opasan, što se vidjelo na posljednjim utakmicama, koje je jako kvalitetno odigrao. Tu su bili deficitarni i imali su velikih problema, a sada su tu poziciju pokrili.

Koliko se ovaj Široki razlikuje od onoga, koji je pobijedio Zadar prije tri mjeseca?

– Koncepcijski je to drugačija momčad nego što je bila s Planinićem, ali ne možemo reći da je manje kvalitetna.

Nametnuti ritam

Iz Širokog Brijega Zadrani imaju neugodne uspomene, jer su tamo u posljednjoj četvrtini prosuli lijepu prednost, do koje su došli odličnom igrom u prve tri dionice.

– U prvoj međusobnoj utakmici ove sezone smo dominirali tri četvrtine, ali u posljednjoj nismo uspjeli zadržati prednost i privesti susret kraju u našu korist. Smatram da smo sada mnogo zrelija i taktički uravnoteženija momčad. Moramo napasti njihove slabe točke, koje definitivno imaju i dobro smo ih proučili i pripremili se za njih. Ako nametnemo naš ritam utakmice, vjerujem da neće biti nikakvog problema.

Koje su slabe točke Širokog?

– To je definitivno unutarnja igra. Usmjereni su na jednu dimenziju, a to je vanjski šut. Traže širinu reketa za igru jedan na jedan i “pick…, te žive na vanjskom šutu. Imaju poteškoća s kontrolom reketa i obranom na donjem postu i to je naša najveća prednost. Imamo igrače koji su sposobni to odraditi na kvalitetan način u oba smjera.

Nazor smatra da je dvoboj prošlog kola s Cedevitom dobar pokazatelj kako njegova momčad treba igrati večeras.

– Protiv Cedevite smo jako nesretno izgubili, ali smatram da smo pokazali naš forte, jer smo vrlo kvalitetnom protivniku, koji je ove sezone igrao Euroligu, nametnuli naš ritam utakmice. A tako se ponaša pobjednička momčad i tako trebamo nastaviti protiv Širokog – zaključio je trener Zadra.

Izvor: ZL