fbpx

Neizvjesna sudbina Tankerkomerca i njegovih 148 zaposlenika

– Postupak konsolidacije je započeo, a u ovoj prvoj fazi prerano je za bilo kakve prognoze. Ni Merlin iz “Kralja Artura” ne bi znao što će biti, ali ja sam optimističan – rekao je Ivan Rude, odvjetnik i stečajni upravitelj iz Šibenika

Sudbina tvrtke Tankerkomerc d.d., prve tvrtke s područja Zadarske županije koja je ušla u postupak predstečajne nagodbe, kao i njezinih 148 zaposlenika još je neizvjesna. Postupak konsolidacije, koji omogućava novi Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, u toj zadarskoj tvrtki započeo je s prvim danom ove godine, u međuvremenu je i račun deblokiran kako bi se mogle izvršavati ugovorene obveze, no točan iznos duga prema vjerovnicima nije poznat.

Iako se još uvijek ne zna tko su i s kolikim iznosima vjerovnici Tankerkomerca, za pretpostaviti je kako je, ako ne najveći, a onda zasigurno jedan od njih, Republika Hrvatska. Takav zaključak nameće se iz dosadašnje stečajne prakse gdje se uz državu kao najveći vjerovnici u pravilu pojavljuju banke, ali i iz liste poreznih dužnika koju je 31. siječnja objavilo Ministarstvo financija. Po njoj Tankerkomerc d.d. dužan je 39,7 milijuna kuna pa se samim tim svrstao i na prvo mjesto neslavne dužničke liste na području Zadarske županije.

Izvor: ZL