fbpx

Novi lijek za rak

Cvijet jesenskog šafrana krije u sebi ljekovita svojstva.
Potraga za efikasnijim liječenjem raka uskoro bi mogla dovesti do upotrebe ljekovite moći jesenjeg šafrana, čiji se ekstrakt već koristi za liječenje gihta, izvijestio je nedavno BBC. Naime, istraživači su spremni za početak kliničkih ispitivanja novog liječenja s ‘pametnim bombama’, ciljanog tretmana tumora s lijekom dobivenim iz cvijeta jesenskog šafrana (Colchicum autumnale).

Čudotvorni kolhicin

Tako je u eksperimentima s miševima utvrđeno da lijek, nazvan kolhicin, može usporiti rast, čak i potpuno ubiti različite vrsta raka. Istraživanje primjene kolhicina u liječenju raka predstavljeno je na Festivalu britanske nauke u Bradfordu. Tim koji sprovodi istraživanje, na čelu s profesorom Laurenceon Pattersonom iz Instituta za liječenje raka (ICT) na Sveučilištu u Bradfordu, objavio je rad u časopisu Cancer Research.

Za kolhicin je od ranije poznato da ima ljekovita svojstva, uključujući i antikancerogeno djelovanje, no on je toksičan za druga tkiva u tijelu, kao i za rak, pa je do sada njegova upotreba bila ograničena. Istraživači u ICT sada su promijenili molekulu kolhicina tako da je neaktivna u tijelu sve dok ne stigne do tumora. Jednom kada je tamo, kemikalija postaje aktivna i razbija krvne žile tumora, čime ga izgladnjuje.

resize.aspx

Taj učinak omogućuju enzimi koje proizvode svi tumori, a čija je uobičajena funkcija uništiti normalne stanice u blizini i tako stvarati uvjete za širenje tumora. Modificirana molekula kolhicina ima dodani protein koji je čini bezopasnom. No, enzim tumora posebno cilja taj protein i uklanja ga. Kolhicin se tada aktivira i proces razbijanja krvnih žila i izgladnjivanja tumora počinje. Jedna od stvari koje taj lijek može učiniti tako efikasnim je njegova ”aktivnost jedino u tumoru i nečinjenje štete na normalnom tkivu”, kazao je prof. Patterson.

Budući da enzim potreban za aktiviranje toksičnog kolhicina proizvode samo čvrsti tumori, moći će se efikasno liječiti rak gotovo bez nuspojava na ostatak tijela. Dapače, budući da će se lijek aktivirati tamo gdje se enzim proizvodi, mehanizam isporuke treba omogućiti tretman osobito problematičnih slučajeva metastaza, gdje se rak širi od svog početnog mjesta.

Znanstvenici optimistični

Pretklinička ispitivanja na miševima pokazala su iznenađujuće uspješne rezultate. Samo jedna doza kolhicina proizvela je taj izvanredan učinak. Ako prođe klinička ispitivanja, znanstvenici vjeruju da će se koristiti zajedno uz postojeće lijekove za rak, kao dio složenog procesa liječenja bolesti. Nadaju se da će lijek ući u početnu fazu kliničkih ispitivanja u bolnici St. James u Leedsu u idućih 18 mjeseci.

Profesor Patterson je rekao da je ”vrlo optimističan u pogledu mogućnosti liječenja, ali je i dalje oprezan, jer je sve što je učinjeno do sada bilo u laboratoriju”. Paul Workman, vođa odjela za liječenje ICT-a, kazao je da ako laboratorijska istraživanja budu klinički potvrđena, lijek temeljen na tom novom pristupu može biti vrlo koristan kao dio kombinacije liječenja za razne vrste raka.

Izvor: She.hr