fbpx

OD 110 NA 36 MILIJUNA: Apartmansko naselje za trećinu cijene

“Glasgow gradnja” d.o.o. i “Eko-Biograd” d.o.o., dvije tvrtke zagrebačkog odvjetnika Davora Galetovića, sve su bliže potpunom preuzimanju imovine Poljoprivredne zadruge “Nova zora”. Riječ je zapravo o “vanjskom rubu” sustava koji radi za “Agrokor”.

Stečajni će postupak, istina, još trajati dosta zbog brojnih sporova, pogotovo stoga što država osporava vlasništvo Zadruge nad 107 hektara terena. Međutim, “Glasgow gradnja” je već na javnoj dražbi, kao jedini ponuditelj, za trećinu početne cijene dobila priliku postati vlasnik cijelog apartmanskog naselja “Croatia”. Iznos od 36,5 milijuna kuna treba uplatiti u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti dodjele. U međuvremenu je s Visokog trgovačkog suda došla uputa o načinu na koji će se potraživanja “Glasgow gradnje” kao najvećeg vjerovnika sada tretirati. Od ukupnih potraživanja te tvrtke, koja iznose 65,4 milijuna kuna, ovih 36,5 milijuna kuna je osigurano založnim pravom, a ostali dio će se moći isplatiti u drugom isplatnom redu.

Stečajni upravitelj Frane Negro izvijestio je Skupštinu da je dobio službene podatke o cijeni terena. Negro je, naime, te podatke tražio jer su vjerovnici htjeli znati je li cijena od dva eura po četvornome metru po kojoj je “Eko-Biograd” otkupljivao terene od “Nove zore”, realna. Po podacima Porezne uprave, cijene terena ovise o veličini – veće parcele su po nižoj cijeni, a kreću se od 17,91 kunu u Turnju pa do 21,88 u Biogradu i 50,34 kune po četvornome metru u Sv. Filipu i Jakovu.

S druge strane, sudski vještak kaže da je prosječna cijena 12,74 kune. Što će biti dalje s imovinom “Nove zore”, još uvijek nije jasno, jer “Glasgow gradnja” još formalno nije postala vlasnik ni apartmanskog naselja, a još se ne može donijeti ni odluka o daljnjoj realizaciji ugovora s “Eko-Biogradom” oko otkupa terena. Davor Galetović je ipak izjavio kako zasad ostaje na snazi ugovor o zakupu koji ima “Jaderatours” iz kojeg sredstva idu u stečajnu masu. Početna cijena za prodaju apartmanskog naselja bila je 110 milijuna kuna, a prodano je za trećinu, s tim što ništa od toga ne ide u stečajnu masu jer je kupac najveći razlučni vjerovnik.

Izvor: Slobodna Dalmacija