fbpx

Osam mjeseci zatvora zbog pogibije liječnice na cesti između Preka i Tkona

Nesreća se dogodila 28. svibnja prije tri godine kod mjesta Ždrelac. Bajrektarević je vozio kamion iz smjera Preka prema Tkonu. Po izlasku iz zavoja, izgubio je kontrolu i prešao na suprotni prometni trak i udario u renault kojim je iz suprotnog smjera dolazila Mađerić. Došlo je do sudara, a nesretna je žena na mjestu poginula

Izet Bajrektarović (57) osuđen je jučer na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula liječnica Marina Mađerić, tada stara 44 godine.

Prije izricanja presude, jučer se u ulozi svjedoka pojavio vještak prometne struke Ante Josip Šikić koji je pojasnio na koji je način došlo do tragedije te je u svom zaključku naveo kako je optuženi Bajrektarović kao vozač kamiona prešao na suprotnu kolničku traku i izravno se sudario s autom koji mu je dolazio iz suprotnog smjera, a kojeg je vozila nesretna liječnica te je vozio brzinom većom od dozvoljene za naseljeno mjesto.

Vozač nije bio pod utjecajem alkohola
– Ja ne mogu reći koji je bio razlog da je okrivljeni prešao u suprotni kolnički trak. Nije bio pod utjecajem alkohola. Nije poznato, a iz stanja spisa nije moguće točno utvrditi mjesto na kojem je kamion prešao u suprotni prometni trak. Neposredno prije nesreće teretno vozilo se svom svojom širinom nalazio u suprotnom traku. Sudar se dogodio na izlasku iz zavoja gledano iz smjera kretanja okrivljenika. Što se tiče brzine iskustveno, brzina kojom se kretao okrivljeni nije bila primjerena za savladavanje zavoja, ali brzina vjerojatno nije jedini uzrok za prelazak u suprotni kolnički trak, osim ako se ranije nije kretao većom brzinom, pa je zbog toga prešao na suprotnu stranu ceste. Zašto je okrivljeni to učinio možemo samo nagađati. Vozio je brzinom od 78 km/h – objasnio je među ostalim jučer pred Sudskim vijećem Ane Zrilić, vještak Šikić.

Optuženi Bajrektarević na raspravu je s obitelji doputovao iz susjedne BiH gdje živi. Brani se sam, a još je na početku suđenja rekao kako se ne osjeća krivim te je priznao da dozvoljava mogućnost sa možda prekoračio ograničenje brzine, ali je uporno tvrdio kako on nije prešao na suprotnu kolničku traku, već je stradala liječnica prešla na njegovu stranu ceste te je tako i došlo do sudara.

A prometna nesreća u kojoj je poginula dr. Marina Mađerić dogodila se 28. svibnja prije tri godine oko 15.20 sati kod mjesta Ždrelac. Bajrektarević je vozio kamion marke iveco zadarskih registracija iz smjera Preka prema Tkonu.

Prešao na suprotnu stranu ceste
Kako piše u optužnom prijedlogu, iako svjestan da brzinu mora prilagoditi vožnji kroz naseljeno mjesto, a brzina je bila ograničena na 50km/h, vozio je 78km/h te je po izlasku iz zavoja, izgubio kontrolu i prešao na lijevi prometni trak i udario u prednji lijevi dio auta renault 5 campus zadarskih registracija kojim je dolazila liječnica Mađerić. Došlo je do sudara, a nesretna je žena na mjestu poginula.

Izvor: Zadarski list